Aktuality z odboru

Zpět Středočeši vybrali. Regionální potravina představuje nominované produkty pro rok 2025

Praha 11. června 2025 - Do 16. ročníku krajské soutěže o získání prestižní značky Středočeská Regionální potravina se přihlásilo 42 místních výrobců se 182 produkty. Mezi nominovanými výrobky jsou například Dančí burger s barevným pepřem z Rodinné farmy Parusových anebo Čerstvý kozí sýr z Adamova statku. Soutěž se koná každoročně ve všech krajích České republiky.

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

UZEN É KACHN Í PRSO

FIALA Milovice s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy, čerstvé maso a masné polotovary

DANČÍ BURGER S BAREVN ÝM PEPŘEM

Robert Parus, Nosálov

RODINN Á FARMA PARUSOVI

3.

Sýry včetně tvarohu

Č ERSTV Ý KOZ Í SÝ R P ŘÍRODNÍ

Pavel Adam, Žilina

ADAM ŮV STATEK

4.

Mléčné výrobky ostatní

ZAKYSAN É ML É KO

Martin Homola, Běleč

FARMA HOMOLKA BĚ LE Č

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

KOL ÁČ TVAROHOV Ý

Romana Kočová, Kozmice

PANÍ KOL ÁČKOVÁ

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

NEVYHLÁŠENO

7.

Nápoje

SIRUPY OD SEJKORKY - LEVANDULOVÝ

Martina Koníčková, Bašť

SIRUPY OD SEJKORKY

8.

Ovoce a zelenina ve zpracované nebo čerstvé formě

CHILLI PASTA  - Č ERVEN É HABANERO

Palíto Family s.r.o.

PALÍ TO.CZ EXPERTI NA CHILLI

9.

Ostatní

MODR Ý MÁK V PRESU

Rodinná lisovna s.r.o.

V PRESU

 

 
 

Ocen ění Region ální potravina přivedlo do m é ho obchodu řadu nový ch z ákazníků, kteří se pravidelně vracejí a neodcházejí jen s věncem buřtů. Pro mě osobně je toto ocenění silnou motivací k tvorbě nových produktů, přináší mi novou chuť a energii do práce. Vyrábím výhradně z místních surovin, kter é mým uzeninám dodávají lepší chu ť a zaručují jejich kvalitu , říká s vděčností Vladimír Šimáček, vítěz soutěže Středočeská Regionální potravina.

V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocen ění znač kou Region ální potravina si producenti p řevezmou na slavnostním vyhlášení na pražsk é m V ýstavišti Holešovice v sobotu 6. září 2025 na akci Dožínkov é slavnosti.

„Letošní hodnocení sout ěž e St ředočeská Region ální potravina bylo opět výjimečn é vysokou kvalitou přihlášený ch v ýrobků . Z ároveň se potvrzuje, že znač ka Region ální potravina má v regionu pevn é a zasloužen é místo. Velmi mě těší, že se do soutěže zapojilo i mnoho nový ch v ýrobců, kteří se rozhodli ukázat jejich um. Děkuji cel é mu týmu a hodnotitelsk é komisi za profesionální práci a všem výrobcům za jejich odvahu, nasazení a přístup. Vítězům srdečně gratuluji, uvedl Lukáš Vacek, krajský koordinátor Středočeské Regionální potraviny.

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Lukáš Vacek - Koordinátor soutěže
T: 602 252 242
E:
vacek@festing.cz

Kontaktní osoby:

Ing. Kateřina Papíková          T: 604 427 860, E: papikova@festing.cz
Ing. Tomáš Papík                   T: 728 557 265, E: papik@festing.cz

 

 
   


 

 

Kontakty

Martina Dytrychová
administrativa
tel.: 257 280 657
dytrychova@kr-s.cz

Odbor životního prostředí a zemědělství

Krajina Středočeského kraje vyniká nad jiné především svou pestrostí. Pahorkatiny a vrchoviny v jižní části přecházejí do nížin podél velkých řek a poté do oblastí pískovcových skalních měst na severu. Základem této různorodosti je složení geologického podkladu, které se odráží i v rozmanitosti přírodních stanovišť a dále i v pestrosti fauny a flóry. Stejně se projevuje i ve způsobech hospodářského využití krajiny, která má v jižní části vyšší zastoupení lesů, zatímco kvalitní zemědělská půda se vyskytuje především v Polabí a v dalších nížinných oblastech.

Bohatství přírodních forem je chráněno prostřednictvím sítě chráněných území. Nachází se zde celkem 6 chráněných krajinných oblastí, z nichž k nejvýznamnějším řadíme Křivoklátsko, které je biosférickou rezervací UNESCO, a Český kras se světově významnými paleontologickými nalezišti. O přírodovědecky význačné lokality menšího rozsahu se pečuje v maloplošných zvláště chráněných územích, kterých je v našem kraji přes 300. Tento počet se v posledních letech znatelně zvyšuje zejména díky vyhlašování evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000. Ochrana estetických, přírodních a kulturních hodnot krajinného rázu, typických pro určité části kraje, je posláním celkem 19 rozsáhlých přírodních parků.

To vše je třeba aktivně chránit pro budoucí generace a cílem nás všech by mělo být toto přírodní dědictví zachovat a rozvíjet do budoucna.

Vzrůstající počet obyvatel totiž spolu s hustotou dopravy a budováním nových průmyslových objektů a komunikací, místy kombinovaným se starými ekologickými zátěžemi, přinášejí značná rizika současné civilizace – znečišťování ovzdušívody, kontaminaci půdy, živelné hromadění odpadů, potenciální ekologické havárie a úbytek volné a vyvážené krajiny. Střední Čechy jsou nejvíce urbanizovaným a industrializovaným celkem republiky. Středočeský kraj proto neustále sleduje vliv průmyslu i zemědělství na životní prostředí a snaží se regulovat zvýšené hladiny hluku i emisí, lokální zdroje znečištění a velké zábory orné půdy, které vyžaduje těžba nerostných surovin či nová výstavba.

Za hlavní opatření ke snižování emisní a imisní zátěže ve Středočeském kraji lze považovat Program zlepšování kvality ovzduší zóna Střední Čechy – CZ02. Dokument podrobně definuje příčiny znečištění ovzduší a stanovuje taková opatření, jejichž realizace povede ke zlepšení kvality ovzduší a k dosažení přípustné úrovně znečištění. Důležitým nástrojem ke zlepšení kvality ovzduší je také spolupráce Středočeského kraje, MŽP a SFŽP formou tzv. kotlíkových dotací, v rámci kterých dochází k poskytování finančních prostředků fyzickým osobám na výměnu stávajících nevyhovujících kotlů na tuhá paliva za nová nízkoemisní topná zařízení. Významnou roli v omezení nárůstu imisní zátěže hraje také podpora monitoringu kvality ovzduší.

K ochraně životního prostředí slouží i tříděný sběr komunálního odpadu a jeho co největší využití. Podle Aktualizace Plánu odpadového hospodářství Středočeského kraje pro období 2016–2025 s výhledem do r. 2035 by měl podíl využitelné složky komunálního odpadu dosáhnout až 50 %.

V posledních letech se Středočeský kraj soustředí také na problematiku sucha a retence vody v krajině, a to mimo jiné zpracováním studií odtokových poměrů, které mají za úkol navrhnout přírodě blízká opatření napomáhající zadržování vody v krajině. Další významnou problematikou, kterou se vodní hospodářství zabývá, je zajištění dostatečného množství kvalitní pitné vody pro obyvatele Středočeského kraje. V této záležitosti jsou zpracovávány koncepční dokumenty navrhující rozšiřování a propojování vodárenských soustav. V neposlední řadě Středočeský kraj podporuje výstavbu, rozšíření a rekonstrukci vodovodních a kanalizačních sítí a ČOV prostřednictvím Středočeského Infrastrukturního fondu.

Středočeský kraj se dlouhodobě věnuje podpoře environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO), aby zajistil co největší informovanost obyvatel a návštěvníků kraje o stavu životního prostředí i o důvodech a způsobech jeho ochrany. Prostřednictvím sítě krajských středisek EVVOdotačních titulů v oblasti ekologické výchovy Středočeský kraj plní vize Koncepce EVVO SK i Státního programu EVVO. K lepší informovanosti obyvatel přispívají také vydávané publikacemapové aplikace o životním prostředí.

Aktuality z odboru