Příspěvky na hospodaření v lesích dle nařízení vlády č. 30/2014 Sb. v roce 2022

Ministerstvo zemědělství poskytuje prostřednictvím Krajského úřadu Středočeského kraje dle nařízení vlády č. 30/2014 Sb. níže uvedené příspěvky na hospodaření v lesích:

  • Ekologické a k přírodě šetrné technologie při hospodaření v lese (dotační titul D)
  • Obnova, zajištění a výchova porostů do 40 let věku (dotační titul B)
  • Vyhotovení lesních hospodářských plánů za podmínky poskytnutí dat lesních hospodářských plánů v digitální formě pro potřeby státní správy lesů (dotační titul H)
  • Ochrana lesa (dotační titul I)

Žadatel je povinen doručit podacímu místu za každé příslušné dotační období, kdy bude uplatňovat požadavky na dotace, ohlášení. Ohlášení je platné pro období ode dne doručení ohlášení do konce příslušného kalendářního roku. Ohlášení se podává souhrnně za všechny práce prováděné v období platnosti ohlášení. Následně do tří měsíců od ukončení prací žadatel podává žádost.

Softwarový nástroj pro zpracování žádostí – Modul pro žadatele

Žadatel je povinen vyhotovit ohlášení i žádost v Modulu pro žadatele (MPŽ).

Pro vytvoření žádostí v Modulu pro žadatele (MPŽ) stačí omezený uživatelský účet do portálu EAGRI.CZ, přičemž je samozřejmě možné využívat již dříve vytvořené uživatelské účty. Postup pro založení účtu a zpracování žádosti je uveden níže v příručce. Upozorňujeme, že pokud máte již účet vytvořen, lze pod ním vytvářet neomezený počet žádostí pro různé žadatele a dotační tituly (platí zejména pro případy sestavování žádostí odbornými lesními hospodáři).

Data žádosti se příslušnému krajskému úřadu předávají příslušným tlačítkem, následně je možné žádost vytisknout bez ochranného vodotisku a po opatření příslušnými podpisy a přílohami je nutné ji příslušnému krajskému úřadu ještě doručit jednou ze tří přípustných variant (datovou zprávou, poštou, osobně na podatelně).

Do okamžiku převzetí žádosti krajským úřadem může žadatel odeslaná data žádosti stáhnout zpět kvůli úpravě či doplnění; po převzetí žádosti krajským úřadem je to možné jen ve spolupráci s krajským úřadem. Data žádosti může k úpravě či doplnění vrátit rovněž přímo krajský úřad. Při každém stažení či vrácení žádosti se zvýší číslo její verze v záhlaví žádosti, žádost má být znovu vytištěna a po podpisu znovu doručena krajskému úřadu.

K 1. 1. 2022 je v aplikaci k dispozici formulář ohlášení pro rok 2022 a formuláře žádostí B, D, I a H pro práce provedené ještě v roce 2021. Nové formuláře žádostí B, D, I a H pro práce provedené počínaje rokem 2022 budou zveřejněny postupně v průběhu 1. čtvrtletí roku 2022 (formulář žádosti H do 28. 2. 2022, formulář žádosti B, D, I do 1. 4. 2022).

Doporučujeme vyvarovat se používání MPŽ v internetovém prohlížeči MS Internet Explorer (náhradou možno používat např. Microsoft Edge a samozřejmě i libovolné internetové prohlížeče z produkce mimo Microsoft, vždy pokud možno co nejaktuálnější verzi).

Pro příspěvky, jejichž předmět byl splněn počínaje 1. 1. 2022, platí především tyto změny:

  • došlo k navýšení sazeb finančních příspěvků,
  • byly zavedeny tři nové předměty příspěvku: ukládání klestu na hromady/valy, mechanická příprava půdy před obnovou lesa a instalace feromonového odparníku do lapače,
  • byl zrušen příspěvek na vylepšování výsadeb, o průměrné náklady na vylepšování výsadeb byl navýšen příspěvek na následnou péči o výsadbu,
  • po dobu financování příspěvku na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů z Národního plánu obnovy se příspěvky neposkytují na douglasku tisolistou v případě území Natura 2000 a zvláště chráněných území,
  • ve věci minimálních počtů sadebního materiálu je odkazováno na novou vyhláškou č. 456/2021 Sb., která nahradila vyhlášku č. 139/2004 Sb. (při výsadbě je požadováno dosažení min. 60 % z počtu uvedeného v příloze č. 4 k vyhlášce č. 456/2021 Sb.),
  • příspěvek na výchovu lesních porostů do 40 let věku je nově poskytován 2x za dobu platnosti LHPO bez přihlížení k imisnímu pásmu,
  • v podporovaných oplocenkách je navýšen požadavek na zastoupení melioračních a zpevňujících dřevin z 30 na 40 % a
  • upraveny podmínky poskytování příspěvku na následnou péči:
    • mezi podmínky doplněn požadavek na vylepšení výsadby tak, aby počet životaschopných jedinců činil alespoň 60 % z počtu uvedeného v příloze č. 4 k vyhlášce č. 456/2021 Sb.,
    • pro výsadby z roku 2019 upravena 5letá doba poskytování (příspěvek se poskytuje 5 let počínaje rokem 2020), a
    • v žádostech upraven způsob uvádění příspěvku (pro jednu výsadbu bude uváděna celková plocha stanovištně vhodných dřevin a výčet stanovištně vhodných dřevin, vše do 1 řádku).

Právnické osoby, které podle zákona č. 37/2021 Sb. mají povinnost evidovat skutečné majitele, jsou nově povinny k žádosti přikládat VÝPIS ÚDAJŮ Z EVIDENCE SKUTEČNÝCH MAJITELŮ platných k okamžiku podání žádosti (výpis nesmí být starší 3 měsíců). Právnické osoby s datovou schránkou tento výpis získají zdarma na webu Evidence skutečných majitelů po přihlášení pomocí údajů používaných k přihlášení do datové schránky. Právnické osoby bez datové schránky získají výpis u příslušného rejstříkového soudu; tato možnost je zpoplatněna.

Věnujte dotčeným úpravám patřičnou pozornost, aby podané žádosti splňovaly podmínky aktuálně platného nařízení vlády.

Programový dokument, metodická příručka a veškeré informace a podklady pro podání žádosti jsou k dispozici níže.

Podacím místem pro lesy v územní působnosti Středočeského kraje je Krajský úřad Středočeského kraje.

Veškeré aktuální informace o výše uvedeném dotačním programu jsou dostupné na stránkách Ministerstva zemědělství.

Kontakty

Ing. Miroslav Šusta, tel. 257 280 925, 702 159 681, e-mail: susta@kr-s.cz

příspěvky na hospodaření v lesích

Ing. Tomáš Zíka, Ph.D., tel. 257 280 361, 702 159 666, e-mail: zika@kr-s.cz

příspěvky na hospodaření v lesích

zpět na začátek stránky

Dokumenty