Příspěvkové organizace Středočeského kraje

Zpět Galerie Středočeského kraje, příspěvková organizace

GASK - Galerie Středočeského kraje sídlí v jedinečných prostorách bývalé jezuitské koleje v Kutné Hoře. Objekt jezuitské koleje představuje výrazný prvek raně barokní architektury ovlivněné italským stavitelstvím. Byl prohlášen národní kulturní památkou a zapsán do seznamu kulturního světového dědictví UNESCO.

GASK je institucí zaměřenou svou sbírkou i výstavním programem na výtvarné umění 20. a 21. století. V prostorách tří traktů ve dvou patrech probíhají výstavy proměnné a nachází se tu i stálá expozice ze sbírek GASK „Stavy mysli / Za obrazem – Obměny a intervence". V přízemí koleje jsou vystavována díla mladých umělců, a to jak autorů pracujících s tradičními výtvarnými médii, jako je malba, kresba, socha nebo instalace, tak i experimentální práce, využívající nejnovější technologické a vědecké poznatky v audiovizuální a multimediální oblasti. V souvislosti s designovým obchodem má své pevné místo i český design, oscilující na pomezí volného umění, situovaný do prostoru nazvaného Whitebox.
 
Lektorské centrum k výstavám připravuje programy a workshopy ve stejném duchu. Snaží se svou činností podněcovat veřejnost, aby výtvarné umění vnímala jako přirozenou součást svého života.  V interaktivních prostorách vizuálních heren mohou děti popustit uzdu své fantazii a hravou formou objevovat svět umění.

Zónu klidu a odpočinku, doplněnou o uklidňující vodní prvky, návštěvníci naleznou v zahradách, které propojují návštěvnické trasy Kutné Hory, areál galerie a sousedící chrám svaté Barbory.

GASK je také multifunkčním kulturním centrem. V průběhu celého roku jsou pořádány nejrůznější kulturní akce – koncerty, divadelní vystoupení, promítání filmů, odborná symposia, konference
a přednášky.


Galerie Středočeského kraje, příspěvková organizace
Barborská 51 – 53, 284 01 Kutná Hora
http://www.gask.cz

 

 

Další odkazy:
https://www.facebook.com/galerie.GASK/

https://www.instagram.com/gask__

https://my.matterport.com/show/?m=Xx74BRf2fCg

Interaktivní mapa příspěvkových organizací Středočeského kraje

www.facebook.com/stredoceska.kultura