Agregátor obsahu

Zpět Bauerova vila v Libodřicích

Moderní kubistická vila byla postavena v letech 1912 - 1914 pro nájemce a později i majitele libodřického velkostatku, Adolfa Bauera. Autorem projektu je jeden z nejvýznamnějších českých architektů 20. století, Josef Gočár. U svých starších prací v kubistickém stylu, vyprojektovaných na samém počátku roku 1912 (dům U černé Matky Boží v Praze a lázeňský dům v Bohdanči), staví Gočár na odiv svislé i vodorovné konstruktivní prvky. U vily v Libodřicích naproti tomu uplatnil blokové stereometrické členění, blízké neprovedeným projektům školy v Chotěboři a divadla v Jindřichově Hradci ze září 1912. Pro vzhled Bauerova domu se zdá být charakteristické, že se tu kubistické formy neomezují jen na dekorativní hvězdicové orámování oken a na zešikmenou formu hlavní římsy. Prostorová skladba domu už má tradičnější ráz, třebaže i v interiéru nalezneme kubistické detaily, z původního vnitřního zařízení se dochoval krb, schodiště, dřevěná vestavěná skříň, knihovna, koupelna, kotel ústředního topení a prádelna. Při rekonstrukci byly objeveny zbytky tapet, které byly podkladem pro výrobu replik, které byly umístěny na původní plochy.

Po smrti Adolfa Bauera v roce 1929 přešla vila na jeho dědice, v letech 1939 - 1945 byl dům jako židovský majetek zabaven a od roku 1945 zde sídlila správa obce. Po roce 1948 byla vila využívána rovněž jako místní lidová knihovna. V prosinci roku 2002 koupila vilu od obce Nadace českého kubismu, která provedla v letech 2005 - 2008 generální rekonstrukci památky podle návrhu Ing. arch. Michala Sborwitze. Exteriér i interiéry byly rekonstruovány se snahou přiblížit se co nejvíce původnímu vzhledu, obnoven byl i pozemek okolo vily a rehabilitovány byly i dochované vzácné dřeviny.

Od 28. června 2008 je vila zpřístupněna pro veřejnost jako muzeum architekta Josefa Gočára a galerie kubistického designu. Interiéry nabízejí návštěvníkům dobovou atmosféru počátku 20. století vytvořenou dobovým kubistickým mobiliářem a exponáty výtvarného a užitého umění. V prvním patře je expozice věnovaná historii a rekonstrukci vily, Josefu Gočárovi a českému kubismu vůbec, také však památkám moderní architektury v regionu.

http://www.nck.cz/bauerova-vila