Agregátor obsahu

Zpět Kraj hledá obce, které by měly zájem o nový web

Středočeský kraj spolupracuje s komunitou expertních dobrovolníků Česko.Digital a spolkem Otevřená města na vytvoření jednoduché šablony a systému pro weby malých obcí, příspěvkových organizací a neziskovek.  Spolupráce se zároveň týká projektu CSGOV, platformy určené pro tvorbu webových stránek pro obce a další veřejné subjekty.

Středočeský kraj se spojil s renomovanou organizací Česko.Digital a spolkem Otevřená města, který se zabývá digitalizací obcí a krajů. Snahou je přinést inovativní řešení pro malé obce, příspěvkové organizace a neziskové organizace a nabídnout jim jednoduchou a bezpečnou šablonu, resp. snadný editační systém pro jejich webové stránky.

„Tvorba webových stránek je pro malé obce a neziskové organizace často finančně velmi náročná. Projekt CSGOV přináší revoluční řešení v podobě otevřeného redakčního systému, který umožňuje vytvářet webové stránky s minimálními náklady a zároveň poskytuje nezávislost na externích dodavatelích či správcích webu,“ konstatuje Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Celá platforma je postavena na IT systému Drupal, což ji činí bezpečnou a spolehlivou. „Nyní hledáme obce, které by měly zájem se do tohoto projektu zapojit a postupně se podílet na definici svých potřeb, čímž s bude systém neustále vylepšovat. Mohou to být obce, které mají web graficky či technicky zastaralý, mají například jen svazkové stránky nebo nechtějí nadále platit obvyklé komerční řešení,“ říká Tomáš Zmuda, předseda Komise pro ICT a digitalizaci Středočeského kraje.

Projekt zahrnuje i vytvoření základního obsahu, což umožní rychlý a snadný start. Lucie Smolka, předsedkyně Otevřených měst, představuje možnosti technické podpory: „Obce, které budou mít zájem o pomoc s nasazením řešení, se mohou obracet na Otevřená města. Připravili jsme balíčky služeb, které jsou ušité na míru podle potřeb, velikostí a náročnosti uživatelů.”

Podobné řešení založené na otevřeném softwaru v České republice dosud chybí. „CSGOV nabízí jednoduchou údržbu a správu z jednoho centrálního místa, což usnadňuje samosprávám zachování aktuálnosti svých webových stránek. Umožňuje také efektivní sběr dat a metrik do centrálního systému, který slouží jako základ pro datově podložená rozhodnutí ohledně dalšího rozvoje produktu. Věříme, že spolupráce s Otevřenými městy, která podporuje využití otevřených řešení v prostředí samospráv, je správným směrem vpřed," shodují se Veronika Quek z Česko.Digital a Petr Illek, zakladatel projektu CSGOV.