Agregátor obsahu

Zpět Krajské zemědělské školy chtějí modernizovat své vybavení, plánují například nákupy dronů nebo robotických sekaček

Multispektrální monitorovací dron, systém pro monitoring stáda nebo robotická sekačka. I to může být brzy součástí vybavení krajských středních škol. Čtyři z nich, zaměřené na zemědělské nebo zahradnické obory, totiž připravily projektové záměry do výzvy programu Ministerstva zemědělství. Pokud se svými projekty zaměřenými na pořízení moderních učebních pomůcek uspějí, kraj je připraven poskytnout finanční spoluúčast i prostředky na předfinancování. Dnes o tom rozhodla rada kraje.

Dlouhodobě usilujeme o to, abychom zvyšovali úroveň krajských středních škol a dobré vybavení je nezbytnou součástí takového záměru. I v zemědělství se stále více dostávají do popředí moderní technologie s prvky digitalizace, automatizace a robotizace, proto podporujeme projekty na jejich pořízení do škol. Žáci získají nové dovednosti, což se jim pak bude hodit v praxi. A jak dlouhodobě říkám, moderní pomůcky mohou žáky také motivovat ke studiu na těchto školách,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Projektové záměry jsou v celkové hodnotě 6,9 milionu korun. Například Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola Benešov má záměr pořídit systém pro monitorování stáda a míchací krmný vůz. Česká zahradnická akademie Mělník – střední škola a vyšší odborná škola chce pořídit pro výuku monitorovací multispektrální dron, aplikační dron, robotickou sekačku, reverzní osmózu a ruční navigaci. Střední odborné učiliště Hubálov má záměr pořídit pro výuku travní traktor s žacím ústrojím s vodorovnou osou rotace, který bude vybavený elektrickým autopilotem s navigací, a elektronické diagnostické zařízení pro moderní typy traktorů. Střední zemědělská škola Čáslav chce pro výuku pořídit zařízení pro inteligentní aplikaci a automatizovanou detekci a identifikaci plevelů a navigační systém na traktor.


© ilustrační foto Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola Benešov