Agregátor obsahu

Zpět Středočeský kraj i v letošním roce podpoří obecní bydlení v malých obcích

Zastupitelé Středočeského kraje schválili vyhlášení Programu 2024 pro poskytování dotací z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fondu na podporu obecního bydlení. Celkem by si žadatelé v letošním roce mohli rozdělit až 13 milionů korun.

Díky podpoře obecního bydlení mohou vznikat nové bytové jednotky či může dojít k rozšíření stávajícího bytového fondu obcí. Konkrétně se jedná tedy o pořízení nových obecních bytů z nebytových prostor ve vlastnictví žadatele prostřednictvím rekonstrukce, modernizaci stávajících objektů, případně rekonstrukci bytového prostoru, který není možné v současné době užívat k bydlení. „ Jsem rád, že prostřednictvím Fondu na podporu obecního bydlení můžeme jako kraj obce motivovat ve výstavbě dostupných bytů, které přispějí především k usnadnění nalezení bydlení například mladým rodinám,“ uvedl náměstek pro oblast financí a dotací Michael Kašpar. „ Žádat mohou obce do 2000 obyvatel, přičemž maximální výše dotace je 1,2 mil. korun“ doplnil náměstek Kašpar.

Minimální spoluúčast žadatele, kterou je nutno při čerpání dotace dodržet, je stanovena na 15 % z celkových uznatelných nákladů projektu. Mezi ty patří projektová dokumentace, stavební, technický a autorský dozor, zařízení staveniště, bourací, demoliční a stavební práce, vestavěné vybavení, například vestavěné kuchyňské linky, vestavěné spotřebiče, dveře, sanitární zařízení a elektronické zabezpečovací, protipožární a kamerové systémy. Přijímání žádostí bude otevřeno od 16. dubna do 13. prosince 2024, a to prostřednictvím aplikace eDotace.