Agregátor obsahu

Zpět Uranový důl Bytíz se dočká kompletní rekonstrukce. Kraj chystá vznik nové expozice

Rada Středočeského kraje odsouhlasila vyhlášení veřejné zakázky na dodavatele stavebních prací na rekonstrukci uranového dolu Bytíz na Příbramsku a jeho zpřístupnění pro veřejnost. Hodnota veřejné zakázky je předběžně vyčíslena na necelých 26 milionů korun. Dokončení rekonstrukce a otevření nové expozice pro veřejnost je plánováno začátkem roku 2026.

 

Od konce roku 2017 je Uranový důl Bytíz je pobočkou příbramského Hornického muzea. Po letech příprav a údržbových prací chystá kraj celkovou rekonstrukci a přípravu nové expozice, která nabídne návštěvníkům pohled na historii uranového hornictví na Příbramsku. Plány na novou expozici přibližuje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda: „ Naším cílem je záchrana tohoto jedinečného průmyslového areálu a vybudování atraktivní muzejní expozice ve stylu tzv. „posledního pracovního dne“ doplněné o interaktivní a multimediální prvky.“ Náročná obnova a rekonstrukce areálu započala již v roce 2018, do této chvíle byla provedena řada dílčích kroků, jako například oprava střech a elektroinstalace. Celková rekonstrukce bude zahrnovat kromě kompletní opravy budovy turbokompresorovny také vybudování zázemí pro návštěvníky i zaměstnance včetně prostor pro pokladny a prodej suvenýrů. Součástí bude rovněž realizace příjezdové komunikace a parkoviště pro návštěvníky muzea.

 

Uranový důl Bytíz, situovaný 5 km východně od Příbrami, je s hloubkou 1 504 metrů třetím nejhlubším dolem v ČR. Důl fungoval mezi lety 1955 až 1991. Příbramské uranové ložisko se zapsalo s 36 % celorepublikového objemu těžby uranu do dějin československého i mezinárodního hornictví a zařadilo ČR mezi hlavní těžaře uranu na světě. Toto místo je ale také varovným mementem pro příští generace, protože připomíná zneužití práce politických vězňů komunistického režimu 50. let 20. století. „ Právě tuto smutnou část národní historie připomíná výstava „Hrdinové protinacistického odboje v uranových dolech“, kterou mohou návštěvníci již nyní zhlédnout ve venkovních prostorách dolu Bytíz. Výstava je k dispozici v češtině i angličtině a zůstane zájemcům přístupná i v průběhu rekonstrukce,“ vysvětluje radní Švenda.

 

Celková cena rekonstrukce je předběžně odhadována na necelých 26 milionů korun. Dokončení oprav a zpřístupnění nové expozice pro veřejnost je plánováno začátkem roku 2026.