Agregátor obsahu

Zpět Vznik trolejbusové linky do Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi se přiblížil

Vybudování trolejového vedení z Prahy do Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi je opět o krok blíže. Krajští radní na svém dnešním zasedání schválili společnost, která připraví projektovou dokumentaci. V budoucnu by měla pražskou stanici metra Českomoravská spojit s Brandýsem linka, kterou budou obsluhovat parciální trolejbusy.

Rozjezd trolejbusové linky 375 z Prahy do Dřevčic a Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi se opět o něco přiblížil. Po loňském rozhodnutí, že stavba prošla posouzením podle zákona o vlivu stavby na životní prostředí (EIA), přišel na řadu další důležitý úkon. Radní na svém dnešním zasedání schválili výběr firmy, která kraji vyhotoví projektovou dokumentaci a vyhodnotí záměr projektu včetně ekonomického hodnocení. 

Trolejbusová linka 375 bude začínat u pražské stanice metra Českomoravská (jako současná autobusová), pokračovat bude přes Kbely do Dřevčic a dále do směr Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Zatrolejována však nebude celá trasa, ale jen 12,65 km z Prahy a 11,54 km v opačném směru. Nasazovány na ní budou parciální trolejbusy, přičemž pod „dráty“ se dobijí a v úsecích bez trolejí pojedou jen na baterii.

Dokumentaci pro kraj připraví společnost Metroprojekt Praha. Akci pak administruje Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje. Hodnota veřejné zakázky je 24,9 milionu korun s DPH. Středočeský kraj pak bude projekční přípravu financovat poměrem 3:7 společně s hlavním městem Prahou. Zaplatí tedy cca 7,5 milionu korun, více než 17,4 milionu korun pak dodá metropole, resp. její dopravní podnik. Celá výstavba bude spolufinancována ze zdrojů EU.

Pokud vše dobře půjde, první cestující by se měli novou trolejbusovou linkou dopravovat na přelomu let 2025 a 2026.