Agregátor obsahu

Zpět Památník Karla Čapka nabízí posezení ve vědecké rekonstrukci altánu, v jakém před sto lety vznikaly Hovory s T.G.M.

V zahradě Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše se veřejnosti otevřela vědecká rekonstrukce Masarykovy besídky, místa, kde se téměř před sto lety odehrávaly rozhovory mezi Tomášem Garrigue Masarykem a Karlem Čapkem. Nově obnovená besídka má věrnou podobu altánu z parku renesančního zámku v Topoľčiankách na Slovensku, který sloužil jako letní sídlo prezidenta Masaryka.

Nově obnovená besídka je vědeckou rekonstrukcí altánu z parku renesančního zámku v Topoľčiankách na Slovensku, který sloužil jako letní sídlo prezidenta Masaryka. Masaryk zde pravidelně pobýval a mezi jeho časté hosty patřil také Karel Čapek. Tento spisovatel, dramatik, novinář, ale i vášnivý fotoamatér prezidenta zachytil ve strohém jezdeckém obleku s typickou masaryčkou na hlavě, umocňujícími neformální image prvního československého prezidenta. Právě v tomto altánu během let 1926–1935 zazněly myšlenky, které Čapek později zachytil ve svém slavném díle „Hovory s T.G. Masarykem“.

 „ Obnova Masarykovy besídky připomíná jedinečný vztah dvou významných osobností našich dějin – spisovatele Karla Čapka a prvního československého prezidenta T.G. Masaryka. Masarykova besídka není jen novým lákadlem pro návštěvníky, ale také připomínkou hodnot, které oba muži sdíleli – otevřenosti, dialogu a hledání pravdy i budování skutečné demokracie. Tento projekt jsme podpořili s cílem uchovat historický odkaz a umožnit návštěvníkům zažít atmosféru, ve které byly formulovány myšlenky zásadně ovlivňující naši společnost,“ řekl při slavnostním otevření altánu radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda. 

Obnova této besídky je pro nás srdeční záležitostí a obohacením naší stálé expozice. Návštěvníci v ní mohou na vlastní kůži zažít atmosféru, v jaké před takřka 100 lety vznikala slavná kniha "Hovory s T.G. Masarykem" . P osezení na prosté tvrdé dubové lavici si je možné zpříjemnit kávou či jiným občerstvením z nedalekého muzejního bistra, případně knížkou z muzejního obchůdku. Mimochodem ke kávě tu každý dostane namátkou vybraný citát z díla Karla Čapka, který si může odnést jako suvenýr ,“ doplnil ředitel Památníku Karla Čapka, pan Zdeněk Vacek.

Tzv. Masarykova besídka je věrnou vědeckou rekonstrukcí původního nedochovaného altánu ze zámeckého parku ve slovenských Topolčiankách. Místní řemeslníci z obce Stará Huť ji vytvořili na základě dobových fotografií, celkové náklady z prostředků Středočeského kraje činily necelých 200 tisíc korun.

V rámci stálé expozice Památníku Karla Čapka si návštěvníci mohou prohlédnout také část zaměřenou na vztah Čapka a Masaryka. Návštěva zahrady a Masarykovy besídky je zdarma, a to v otevírací době památníku. Více informací a další zajímavosti jsou k dispozici v Památníku Karla Čapka, který je od besídky vzdálen jen asi 50 metrů.




 

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00

Středočech - mobilní aplikace