Agregátor obsahu

Zpět Vévoda z Edinburghu dokončil Alej prince Philipa a uctil tak památku svého otce, zakladatele Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu

Jeho královská Výsost, vévoda z Edinburghu, dokončil Alej prince Philipa ve Vestci u Prahy. Ve Vestci vévodu včera (24.5) přivítali účastníci programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE), hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN), starosta obce Vestec Tibor Švec a další regionální politici z celé České republiky. Unikátní lipovou alej vysadili účastníci programu DofE a podporovatelé společně s iniciativou Sázíme budoucnost v loňském dubnu.

Pro prince Philipa a celou organizaci DofE byly ekologie a udržitelnost vždy důležitými tématy. Vévoda z Edinburghu dnes za asistence „dofáků“, účastníků programu DofE, zasadil poslední strom Aleje prince Philipa a uctil tak památku života a odkazu svého otce.

Při této slavnostní události představili účastníci programu DofE Jeho královské Výsosti své projekty zaměřené na ekologii. Ta je oblíbeným tématem „dofáků“, kteří si v rámci programu volí aktivity a cíle ve třech oblastech – dovednosti, pohybu, dobrovolnictví. Na zvolených cílech pak intenzivně pracují.

Vévoda z Edinburghu se při návštěvě aleje setkal také s regionálními politiky, kterým poděkoval za jejich dlouhodobou podporu DofE a za krásný projekt, kterým Alej prince Philipa je.

Alej prince Philipa vznikla ve Vestci u Prahy dne 23. dubna 2022. U příležitosti nedožitých 100. narozenin prince Philipa, zakladatele Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu, zde bylo vysázeno 100 lip. Akce, která byla vyvrcholením oslav s názvem #dofe100, se v minulém roce zúčastnilo 360 zaměstnanců DofE, dobrovolníků, podporovatelů i místních politiků. Záštitu akce poskytl Středočeský kraj v čele s hejtmankou Petrou Peckovou (STAN). Ta se zúčastnila i slavnostního dokončení aleje.

„DofE je úspěšný a léty prověřený program, do kterého se zapojuje i mnoho středočeských škol, domovy mládeže, ale i dětské domovy. Kraj navázal spolupráci memorandem v roce 2021 a od té doby každoročně podporujeme naše zapojené organizace finančně, aby se mohly programu účastnit. Loni jsme na tuto aktivitu vyčlenili 375 tisíc korun,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková s tím, že o program je stále větší zájem. V roce 2022 se nově zapojilo přes 500 účastníků a aktuálně je jich přes 800. „Pro naši podporu je klíčové, že program motivuje mladé lidi k aktivitě, k vytrvalosti a k pomoci druhým. Účastníci například jako dobrovolníci pomáhají seniorům, vedou kroužky pro děti, doučují a podobně. Věřím, že právě to vychovává budoucí generaci těch opravdových lídrů, vnímajících odpovědnost za svět kolem nás a pomoc slabším. Jsem velmi vděčná, že středočeští žáci mají šanci využít skvělé myšlenky prince Philipa. Jeho odkazu si velmi vážím, a proto možnost vysadit v našem kraji Alej prince Philipa, který je mimo jiné považován za průkopníka ochrany životního prostředí, nás zaujala a rádi jsme se aktivně zapojili do její realizace. Vážíme si toho, že poslední strom z aleje přijel do Vestce zasadit přímo vévoda z Edinburghu a děkujeme za jeho slova i podporu,“ dodala hejtmanka.

 

Program DofE založila roku 1956 Jeho královská Výsost princ Philip, vévoda z Edinburghu, manžel britské královny Alžběty II. Odtud pochází název Mezinárodní cena vévody z Edinburghu, v angličtině The Duke of Edinburgh's International Award, zkráceně DofE. V Česku program funguje již od roku 1995. Programem DofE prošly za jeho historii již tisíce mladých ze všech sociálních vrstev. V minulém roce se jej účastnilo přes 7 000 lidí na více jak 320 školách.

Jeho královská Výsost princ Edward, vévoda z Edinburghu, je nejmladší bratr krále Karla III. a v letošním roce se stal patronem DofE. Českou republiku vévoda navštívil na pozvání DofE již v letech 2013 a 2017.

Královská návštěva se koná ve spolupráci s MŠMT, Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Hlavního města Prahy, Středočeského kraje, Britské ambasády v Praze a mnoha dalších organizací.

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu ( DofE )  

  • Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (anglickým názvem The Duke of Edinburgh’s International Award, zkráceně DofE) je prestižním vzdělávacím programem, který ročně plní milion mladých lidí z více než 130 zemí světa.
  • Program má 3 úrovně: bronzovou, stříbrnou a zlatou a může se do něj zapojit každý student nebo žák ve věku 14 až 24 let.
  • Podle zvolené úrovně pak program plní 6, 12 nebo 18 měsíců.
  • V České republice program funguje od roku 1995 a je do něj zapojeno více než 320 základních a středních škol, dětských domovů, sportovních klubů. Ročně jej plní více než 7 000 Čechů.
  • Účastníci si volí aktivity a cíle ve třech oblastech – dovednosti, pohybu, dobrovolnictví. Na zvolených cílech pak pravidelně pracují. Čtvrtou oblastí je týmová expedice v přírodě, která má vždy konkrétní účel.

    © foto Facebook DofE

Naše projekty

Agregátor obsahu

 

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00