Agregátor obsahu

Zpět Středočeská záchranka si pořídí 18 nových ultrazvukových přístrojů do sanitek

V souladu s nastartovanou obměnou technického vybavení dnes Rada odsouhlasila plán ZZS Středočeského kraje na nákup osmnácti nových přenosných ultrazvukových přístrojů. Ultrazvuky za cca 4 mil. Kč poslouží pro potřebu diagnostiky a léčby pacientů v přednemocniční neodkladné péči.

Vzhledem k rychlosti, jakou se medicína vyvíjí, jsou současné přístroje již technicky a softwarově v některých oblastech zastaralé, a proto je jejich pravidelná obměna nezbytná. „Všechny přístroje procházejí pravidelnými bezpečnostně technickými kontrolami tak, abychom měli jistotu, že naši pacienti dostávají tu nejlepší péči. Avšak v kontextu s rychlostí technického pokroku je postupná obnova přístrojů nezbytná,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Nové přístroje budou distribuovány na výjezdové základny s posádkami RV (rendez-vous) a RLP (rychlá lékařská pomoc), tedy posádkám s lékaři. Dosavadní ultrazvuky budou využité pro výcvik u nelékařských zdravotnických pracovníků ZZS SK zejména z řad záchranářů pro urgentní medicínu, což ve výsledku přispěje k dalšímu zkvalitnění péče.