Agregátor obsahu

Zpět Aktualizováno: Výstraha ČHMÚ platí pro celý Středočeský kraj

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 26. 5. 2023 výstrahu č. 000160 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, která platí pro ORP Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Kralupy nad Vltavou, Neratovice, Černošice, Mělník, Rakovník, Slaný, Kladno. Výstraha je platná od 26. 5. 2023 12:00 hod. do odvolání.

Od 29. 5. 2023 9:00 byla výstraha rozšířena na ORP Benešov, Čáslav, Český Brod, Dobříš, Hořovice, Kolín, Kutná Hora, Lysá nad Labem, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Nymburk, Poděbrady, Příbram, Říčany, Sedlčany, Vlašim, Votice. Výstraha je platná do odvolání. 

Aktuální výstraha před nebezpečím vzniku požárů je tak platná pro celý Středočeský kraj.

V případě, že Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejní v rámci systému integrované výstražné služby výstrahu na „NEBEZPEČÍ POŽÁRŮ“, nastává období nepříznivých klimatických podmínek, kdy jsou na základě "Nařízení Středočeského kraje č. 3/2020, o stanovení podmínek k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí požáru", zakázány činnosti uvedené v čl. 4 tohoto nařízení.

Doporučení ČHMÚ k vyvarování se aktivit, které by mohly vyvolat požár:

V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát na úsporné hospodaření s vodou.

V době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru je zejména zakázáno:

  • rozdělávání nebo udržovaní otevřeného ohně (např. pálení klestu a kůry, spalování hořlavých látek na volném prostranství),
  • kouření (s výjimkou elektronických cigaret),
  • používání zábavní pyrotechniky,
  • vypouštění „lampionů štěstí“,
  • jízda parní lokomotivy,
  • používání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům než k hašení,
  • vypouštění „lampionů štěstí“,
  • vjezd motorových vozidel na polní cesty; zákaz neplatí pro vlastníky a uživatele zemědělských pozemků při jejich obhospodařování,
  • zastavení motorových vozidel na místech, kde by se spodní část vozidla mohla dostat do styku s lehce vznětlivými materiály, např. suchou trávou, slámou, strništěm, podrostem, listím, rozlitým palivem apod.

Informace byla zveřejněna také na portálu krizového řízení Středočeského kraje: Rozcestník Výstrahy ČHMÚ na NEBEZPEČÍ POŽÁRŮ ve Středočeském kraji | Portál krizového řízení (kr-stredocesky.cz) a zde: Rozcestník Nebezpečí požárů | Portál krizového řízení (kr-stredocesky.cz)

Naše projekty

Agregátor obsahu

 

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00