Agregátor obsahu

Zpět Kraj poskytne návratnou finanční výpomoc 92,5 miliónu korun na mzdy v sociálních službách

Zastupitelstvo na dnešním zasedání schválilo poskytnutí návratné finanční výpomoci z rozpočtu kraje pro instituce sociálních služeb Středočeského kraje. Cílem výpomoci je překlenutí nedostatku finančních prostředků na pokrytí zejména mzdových nákladů na počátku roku do obdržení finančních prostředků v rámci dotačních řízení Středočeského kraje pro rok 2023. Kraj poskytne 92,5 milionu korun celkem 34 organizacím sociálních služeb.

Důvody poskytnutí návratné finanční výpomoci institucím sociálních služeb vysvětluje radní pro oblast sociálních služeb Martin Hrabánek: „Již v loňském roce jsme poskytovatelům sociálních služeb nabídli poskytnutí finanční výpomoci na překlenutí období do obdržení financí ze standardního dotačního řízení, které mají organizace obvykle k dispozici až během února. Reagovali jsme tak na individuální žádosti a obavy některých poskytovatelů, s kterými se na nás obraceli. V letošním roce si o tuto výpomoc požádalo celkem 34 organizací, což je více, než jaký byl počet žadatelů v loňském roce. Jsem rád, že je o tuto návratnou finanční výpomoc zájem, a že můžeme vyhovět a pomoci všem žadatelům.“ Kraj v tomto roce poskytne 34 žadatelům celkem 92,5 milionu korun s termínem vrácení nejdéle do 30.5.2024.

O návratnou bezúročnou půjčku mohou žádat všichni poskytovatelé sociálních služeb, kteří jsou zařazeni do Sítě sociálních služeb ve Středočeském kraji. Jde zejména o neziskové organizace a příspěvkové organizace měst a obcí. Návratná finanční výpomoc není určena pro krajské příspěvkové organizace v sociální oblasti, protože jim kraj přispívá prostřednictvím provozního příspěvku.