Agregátor obsahu

Zpět AKTUALIZOVÁNO: ČHMÚ varuje před vydatnými dešti. Kraj aktivoval pracovní skupinu Povodňové komise

Český hydrometeorologický ústav avizuje od čtvrtka (pro Středočeský kraj od pátečních 12:00) do odvolání velmi vydatné srážky a vzestupy hladin vodních toků, rozlivy vody a související povodně. Potvrzuje to i aktuální výpočet modelu, který dnes ráno představil ČHMÚ. Byla aktivována i pracovní skupina Povodňové komise kraje. 

„Je důležité zachovat klid, nevyvolávat paniku, ale být připraven. Všechny starostky a starostové 1144 obci Středočeského kraje dostali už e-mailem informace. Také jsem jim poslala krizové letáky, které znáte ze všech předchozích krizí, kterými mohou jednoduše a jednotně informovat. Mohu ujistit, že všechny složky Integrovaného záchranného systému jsou v pohotovosti. Svolávám Povodňovou komisi kraje a jsme připraveni k plnému nasazení na pomoc obcím a občanům. Pokud budou nakonec předpovědi horší než realita, oddychneme si. Ale být připraveni je základ,“ říká Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Na včerejší večer bylo také svoláno jednání ministra životního prostředí Petra Hladíka, ministra vnitra Víta Rakušana a ministra zemědělství Marka Výborného s hejtmany všech krajů, kde se jednalo o přípravách a postupu při povodňové situaci.

Podle aktuálních odhadů a předpovědí by se nejkritičtější situace, tedy povodňové ohrožení – extrémní nebezpečí, měla týkat ORP Poděbrady, a to od pátečních 15 hodin až do odvolání. „ Ostatních ORP by se měl týkat 2. stupeň povodňové aktivity, tedy povodňová pohotovost s vysokým stupněm ohrožení. A pak ORP Rakovník a ORP Kladno prozatím mají předvídaný nízký stupeň nebezpečí,“ konstatuje Petra Pecková.

Pokud se naplní předpovědi, bude to mít dopad i na silnice a železnice. Připravujeme posílení dispečinku PID, dispečink posilují i České dráhy, připravujeme i zálohy autobusů,“ shrnuje Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy.

Ve spolupráci s jednotlivými povodími a Hasičským záchranným sborem Středočeského kraje, kraj celou situaci monitoruje a bude ve spojení s jednotlivými povodňovými komisemi obcí s rozšířenou působností (ORP).

K vydatnému dešti se má navíc o víkendu připojit místy i silný vítr, což by mohlo způsobovat vývraty a pády stromů. Lokálně hrozí i bleskové povodně.

V pohotovosti jsou i složky Integrovaného záchranného systému, na vyžádání je připravena i Armáda ČR.

Doporučení

  • V případě mimořádné události se řiďte pokyny složek IZS, případně povodňových orgánů obcí
  • Je třeba preventivně věnovat velkou pozornost zabezpečení majetku.
  • Sledujte povodňové zpravodajství.
  • Nepodceňujte varování meteorologů a tam, kde se dají mimořádné události předpokládat, počítejte s možným opatřeními.
  • Nabijte si mobily a powerbanky.
  • V žádném případě nesjíždějte rozvodněné toky.

Důležité kontakty:

Aktuální informace v dopravě získáte:

 

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

 

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00

Středočech - mobilní aplikace