Agregátor obsahu

Zpět Benešovská nemocnice slavnostně otevřela poslední fázi stavby. V novém je hned několik oddělení

Jeden z největších projektů realizovaný za poslední roky v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s., nemocnice Středočeského kraje se přiblížil ke svému konci. Za účasti hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové, náměstka pro oblast zdravotnictví Pavla Pavlíka a dalších významných hostů byla 9. října 2024 v 10 hodin slavnostně otevřena poslední stavební etapa tohoto velkého projektu.

Do nových prostor se postupně začnou dodávat přístroje, počítačová technika a vybavení, tak aby se personál oddělení ORL, Spánkové laboratoře a multioborové jednotky intenzivní péče pro chirurgické obory mohl v průběhu října věnovat své práci v nových prostorách.

Za uplynulé tři roky jsme byli svědky obrovské proměny benešovské nemocnice. Dnes můžeme posoudit výsledek celého projektu. Jsme v moderním objektu, který poskytuje špičkovou péči pacientům a přinesl nadstandardní podmínky i pro lékaře, sestry a další zaměstnance. Děkuji všem za trpělivost během stavebních prací a zdravotníkům za jejich profesionalitu, s jakou zvládali péči i v náhradních prostorách. Jde o jeden z největších projektů ve středočeském zdravotnictví za poslední roky,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Všichni si významně polepší. Spánková laboratoř bude vybavena nejlepší možnou technologií od firmy Saegelling. Prostory laboratoře budou plně odpovídat požadavkům oboru a poskytnou dokonalé pracovní prostředí pro specialisty v oboru spánkové medicíny. ORL, chirurgie hlavy a krku si polepší tím, že budou mít na jednom patře jak lůžkové oddělení, tak všechny specializované ambulance,“ uvedl předseda představenstva MUDr. Roman Mrva. Všechny vyšetřovny, sesterny, ambulance, lůžka budou tak jako předchozí oddělení, která prošla rekonstrukcí, vybaveny novou moderní technologií a nábytkem podle požadavků zdravotníků.

Úplnou novinkou v managementu péče o pacienty, kteří podstoupili operační zákrok a vyžadují po této operaci intenzivní péči, bude možnost se o ně starat v nových prostorách MOJIP (multioborová jednotka intenzivní péče). „ Primářem MOJIP bude lékař anesteziolog, který bude nastavovat intenzivní péči o všechny pacienty na MOJIPech (interním i chirurgickém). Operatér se v době pobytu pacienta na MOJIP bude věnovat kontrole a péči o operační ránu. Tento standardizovaný systém intenzivní péče vidíme jako vysoce efektivní s mnoha benefity,“ doplnil MUDr. Roman Mrva.

Realizace stavby začala v únoru 2022. Náklady na celý projekt včetně vybavení jsou 652 milionů korun. Projekt se provádí v režimu DESIGN & BUILD. Jedná se o jednu z největších investičních akcí Středočeského kraje v oblasti zdravotnictví za poslední roky. Je financována z úvěru Evropské investiční banky.

Rozdělena byla do tří fází. První etapa se slavnostně otevřela začátkem února 2024 a zahrnovala pracoviště magnetické rezonance, urgentní příjem, ambulantní a lůžkovou ortopedii, urologii a sonografii v nové přístavbě chirurgického pavilonu. Zároveň se zprovoznil i nadzemní koridor spojující chirurgický a interní pavilon.

V polovině května 2024 se pak ukončila druhá etapa. Otevřen byl zcela nový centrální vstupní pavilon. V této architektonicky zajímavé budově uprostřed parku pod novým nadzemním koridorem je dominantní velká recepce, kde příchozí získají informace, nebo se zde soustředí pacienti čekající na transport. V patře vznikla zasedací místnost pro školicí a vzdělávací akce a pod střechou centrálního vstupního pavilonu funguje lékařská knihovna s počítači a připojením do odborných knihoven. K dispozici je i terasa, která nabízí posezení s výhledem do parku.

Slavnostní zastávkou byla v rámci druhé etapy také přístavba chirurgického pavilonu, kde se otevřelo patro pro lůžkové oddělení chirurgie. Chirurgické oddělení je nyní v nových a moderních prostorách a celé oddělení se soustředilo na jedno patro.


Zdroj: TZ Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, Markéta Zikmundová



 

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00

Středočech - mobilní aplikace