Agregátor obsahu

Zpět Hejtmanka jednala s premiérem, ministrem školství a primátorem Prahy o navyšování kapacit středních škol

O podpoře navyšování kapacit středních škol tam, kde chybí, včera jednala hejtmanka Petra Pecková s premiérem Petrem Fialou, ministrem školství Mikulášem Bekem a primátorem Prahy Bohuslavem Svobodou. Ze setkání mimo jiné vyplynulo, že vláda debatu k tématu otevře na výboru pro strategické investice.

„Potvrdili jsme si, že jediným správným řešením je společný postup obou regionů. Za Středočeský kraj jsem předložila řešení v krátkodobém, střednědobém a dlouhodobém horizontu. V posledních dvou letech intenzivně navyšujeme kapacity stávajících škol, pracujeme s oborovou strukturou tak, aby vyhovovala lépe poptávce žáků a potřebám trhu práce, vytváříme lycea, podporujeme vznik gymnaziálních míst u základních škol. Ve střednědobém horizontu stavíme nebo projektujeme přístavby a vestavby gymnázií v Hostivici, Říčanech, Berouně nebo Brandýse nad Labem. A v dlouhodobém horizontu je příprava nových gymnázií v Černošicích, Jesenici nebo v Roztokách u Prahy a vybudování společného středoškolského kampusu s hlavním městem, kde byly prostory jak pro gymnázium, tak pro odborného vzdělávání,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková.

Myšlenku postavit kampus s různorodou nabídkou oborů a s minimální kapacitou 4 000 žáků v dobré dostupnosti metrem a veřejnou dopravou představil krajský radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha novinářům na setkání k přijímacím zkouškám na konci května. Nový kampus by mohl stát například v Letňanech, kde pražský magistrát vlastní pozemky. Kampus by se měl stavět s tím, že v případě změny poptávky bude možné měnit jeho funkci. „Pan premiér s ministrem Mikulášem Bekem myšlenku na výstavbu kampusu na včerejším jednání podpořili a přislíbili, že projednají možnost spolufinancování takového projektu ze státního rozpočtu,“ dodala hejtmanka.

Během setkání hejtmanka také připomněla možnost řešit nedostatek gymnaziálních míst v Praze transformací šestiletých gymnázií na gymnázia čtyřletá. Díky tomu by mohly poměrně rychle vzniknout nové kapacity čtyřletých gymnázií. Návrh je v souladu s Dlouhodobým záměrem vzdělávání ČR a dalšími strategickými materiály ministerstva školství.

Středočeský kraj na zvyšování kapacit i na zkvalitňování krajských škol intenzivně pracuje.  V posledních letech uvolnil 250 milionů korun na investice ve školství. Dalších téměř 500 milionů korun šlo do takzvaných inovací ve výuce. Školy mohou v rámci inovací žádat o dotace na modernizace vybavení, robotizaci, atraktivní stroje pro praxi v dílnách nebo třeba moderní zemědělskou techniku. Školy tak získávají na atraktivitě a absolventi jsou díky tomu lépe připraveni obstát na trhu práce.

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00