Agregátor obsahu

Zpět Kraj chce odkoupit pozemky pod budoucím parkovacím domem v Hostivici

Kraj hodlá vykupovat pozemky pod budoucím parkovacím domem P+R v těsné blízkosti hostivického nádraží. Radní na svém dnešním zasedání projednali úplatné nabytí pozemků od Českých drah a doporučili schválit odkup zastupitelům. Hodnota pozemků činí 8,7 milionu korun s DPH. Stavba bude zahájena souběžně s rekonstrukcí železničního úseku Jeneč–Hostivice.

Výstavba parkovacího domu P+R v těsné blízkosti nádraží v Hostivici má za sebou další krok. Krajští radní na svém dnešním zasedání projednali úplatné nabytí pozemků pod budoucím objektem a doporučili schválení odkupu zastupitelům. Kraj by měl Českým drahám, které jsou nynějším majitelem, zaplatit za pozemky velikosti 3875 m2 a režijní náklady zhruba 8,7 milionu korun. „Budoucí úplatné nabytí bylo schváleno už na jaře, nyní už řešíme konkrétní odkup. Na ocenění pozemků byl samozřejmě vypracován znalecký posudek,“ konstatuje Libor Lesák, radní pro oblast investic a majetku.

Stavba domu bude zahájena souběžně se rekonstrukcí železnice mezi Prahou-Ruzyní a Kladnem, resp. úsekem Jeneč–Hostivice. Cestujícím poté poslouží kapacitní budova o šesti podlažích. Na konci loňského roku byla podaná žádost o stavební povolení. Kraj předpokládá, že se stavbou domu by se mohlo začít v roce 2026.

Naším dlouhodobým záměrem je dostat co nejvíce lidí z aut do prostředků hromadné dopravy. Této myšlence ale musíme jít naproti a nabídnout kvalitní infrastrukturu. Parkoviště P+R, kde mohou lidé svůj vůz na celý den bezpečně a levně zaparkovat, tento cíl jednoznačně plní. Dům vyroste v těsné blízkosti železniční stanice Hostivice,“ říká Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy.

Kraj na celém projektu spolupracuje s městem. „ Kraj, jakožto hlavní investor, se zavázal, že zajistí zpracování předprojektové a projektové přípravy, zadání a provedení staveb, zajistí dohled nad projektovou přípravou, technický dozor, správu, provoz a údržbu, majetkoprávní vypořádání dotčených pozemků atd,“ jmenuje Petr Borecký.

Parkovací dům P+R by měl nabídnout zhruba 480 míst k stání. Náklady na stavbu by měly být zhruba 450 milionů korun.


© vizualizace projektu

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00