Agregátor obsahu

Zpět Kraj i letos přispívá obcím na péči o nově vysazené stromy

Celkem 324 tisíc korun chce poskytnout Středočeský kraj pěti obcím, které požádaly o peníze na následnou péči o nově vysazené stromy. Celkový objem finančních prostředků vyčleněných na tento účel v rozpočtu kraje na rok 2023 je 2 miliony korun. Rozdělení dnes projednali radní, konečné slovo bude mít zastupitelstvo.

„Pokud města a obce vysázely stromy z národních zdrojů, mohou u nás žádat na každý kus až o patnáct set korun na jejich následnou péči. Fond od letoška přešel z odboru dotačních projektů na odbor životního prostředí pod upraveným názvem Výsadba stromů,“ vysvětlila radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková. Příspěvek od kraje by měly dostat obce Svinaře, Okřínek, Poříčany, Třebusice a Volárna. O poskytnutí daru podle Pravidel 2023 pro poskytování darů obcím z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fondu životního prostředí a zemědělství v rámci tematického zadání Výsadba stromů rozhodne zastupitelstvo.

Cílem programu je přispět ke zlepšení životního prostředí v obcích a jejich okolí prostřednictvím podpory následné péče o vysazené stromy. Jde například o výchovný řez, pravidelnou zálivku nebo opravy či výměny kůlů, kotvení a podobně. „Vysazením nového stromu vše teprve začíná. Je důležité mu věnovat pozornost ještě v dalších letech, aby se mu dařilo a dobře prospíval. Díky tomu pak můžeme očekávat kvalitní veřejný prostor, případně vyrovnávání teplotních extrémů nebo zlepšení kvality ovzduší a zadržování vody. Maximální výše požadovaného a poskytnutého daru je určena násobkem počtu vysazených stromů v rámci projektu a částky 1 500 Kč na jeden vysazený strom,“ doplnila radní s tím, že žádosti o dar v rámci Programu 2023 a schválených pravidel mohou obce posílat až do konce letošního roku, respektive do vyčerpání fondu.

Naše projekty

Agregátor obsahu

 

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00