Agregátor obsahu

Zpět Krizový štáb: Při kontrolách ubytovacích zařízení pro uprchlíky byly zjištěny zásadní nedostatky

 

Krizový štáb Středočeského kraje v rámci svého zasedání projednal aktuální situaci týkající se migrační vlny a zhodnotil dosavadní průběh kontrol ubytovacích zařízení, jejichž cílem je prověření dodržování smluvních podmínek. Kraj ve spolupráci s cizineckou Policií ČR dosud zkontroloval 17 ubytovacích zařízení, přičemž pouze 2 ubytovací zařízení byla v pořádku. Zásadní nedostatky byly zjištěny v 8 případech.  

Do dnešního dne bylo v kraji zaevidováno více než 63 000 uprchlíků z Ukrajiny, z nichž 40 452 prošlo registrací prostřednictvím krajských pracovišť. Ty dosud poskytly ubytování 7 847 uprchlíkům. „Od 1. dubna již přechází koordinace aktivit Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině z kompetence hejtmanů pod Ministerstvo vnitra. Stávajících 5 pracovišť KACPU, kde uprchlíci naleznou potřebné služby, však zůstává v kraji nadále v provozu,“ uvádí hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

V návaznosti na poskytování ubytování má kraj aktuálně uzavřeno 735 smluv s ubytovateli. Na základě zkušeností z koordinační činnosti při zajištění ubytování osob s dočasnou ochranou rozhodl v minulosti krizový štáb kraje o zahájení kontrol ubytovacích zařízení tak, aby prověřil dodržování smluvních podmínek. „Vzhledem k tomu, že kraj poskytnuté ubytování na základě výkazů ubytovatelům kompenzuje, považuji kontroly dodržování smluvních podmínek za velmi důležité. Dosud jsme zkontrolovali 10 provozovatelů s celkem 17 ubytovacími zařízeními. U zhruba poloviny kontrolovaných byly zjištěny závažné nedostatky, což je jednoznačně signál pro to, abychom v kontrolách pokračovali,“ dodala hejtmanka Pecková na tiskové konferenci po jednání krizového štábu.

Výběr kontrolovaných subjektů se odvíjí zejména od počtu ubytovaných uprchlíků, ale také dle pravidelnosti úprav v systému HUMPO, kam jsou ubytovaní uprchlíci zaznamenáváni. „ V jednom případě se nám dokonce stalo, že po nahlášení kontroly ubytovacímu zařízení bylo z jeho strany ze dne na den ze systému odhlášeno 66 ze 109 ubytovaných. V druhém případě 58 ze 120 ubytovaných. Tyto signály jsou pro nás znamením pro případné další přidělování ubytování uprchlíkům, tedy zda daný ubytovatel je pro nás stále spolehlivým partnerem,“ upřesnila hejtmanka Pecková.  

Kraj na kontrolách spolupracuje s cizineckou Policií Středočeského kraje. „Po příjezdu na místo kontroly jsou z naší strany za účasti provozovatele nebo jím určeného správce zařízení fyzicky zkontrolovány všechny osoby v ubytovacím zařízení. V případě nedohledání většího počtu osob poté plánujeme opakování kontroly se zaměřením na dříve neztotožněné osoby,“ vysvětlil vedoucí odboru cizinecké Policie Středočeského kraje plk. Radek Maňas.

V rámci kontrol mělo být dle databáze HUMPO zkontrolováno celkem 982 osob, přičemž se podařilo ztotožnit 498 z nich.

 

Naše projekty

Agregátor obsahu

 

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00