Agregátor obsahu

Zpět Na pořádání slavnostního vyhlášení Evropské ceny obnovy vesnice dostane Kostelní Lhota od kraje milionovou dotaci

Evropská cena obnovy vesnice letos v létě zamířila do Středočeského kraje. Získala ji obec Kostelní Lhota na Nymbursku. Ta se už v roce 2022 zároveň stala Vesnicí Středočeského kraje i celorepublikovou Vesnicí roku. V souvislosti s evropským úspěchem bude obec pořadatelem a hostitelem slavnostního předávání ocenění, které se uskuteční v roce 2026. Na uspořádání akce dostane od kraje dotaci jeden milion korun.

Kostelní Lhota získala Evropskou cenu obnovy vesnice. Držitelka ocenění Vesnice Středočeského kraje i Vesnice roku 2022 však bude za dva roky pořadatelem a hostitelem slavnostního předávání ocenění pro dalšího vítěze. Na přípravu akce dostane od kraje individuální účelovou dotaci ve výši jeden milion korun. Dnes o tom rozhodli krajští radní.

Slavnostní předávání bude vyvrcholením předchozích dnů plných exkurzí, workshopů a různých kulturních akcí, které bude obec připravovat pro zúčastněné obce příštích dvou ročníků soutěže,“ připomíná Michael Kašpar, náměstek hejtmanky pro oblast financí a dotací.

Evropská cena obnovy vesnice je mezinárodní soutěží obcí, kterou pořádá od roku 1990, jednou za dva roky, Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice se sídlem ve Vídni. „ Za Českou republiku jsou vysíláni do této soutěže vítězové celostátních kol Vesnice roku z předchozích dvou let. V soutěži je oceňována především dlouhodobá snaha venkovských obcí o všestranný rozvoj,“ vysvětluje Michael Kašpar a pokračuje: „ V letošním roce vybrala mezinárodní porota, z celkem 21 obcí napříč Evropou, právě naši Kostelní Lhotu. Ta se tímto stala první českou obcí v historii této soutěže, která dosáhla na absolutní vrchol.

Hodnotící komise v případě Kostelní Lhoty, mimo jiné, uvedla, citujeme: „ V obci, ve které žije zhruba 920 obyvatel, zastupitelé, spolky, nesčetní angažovaní obyvatelé utvářejí svou budoucnost a budoucnost svého regionu na mnoha úrovních prostřednictvím konsensuálního vývoje projektů na základě analýz, sběru nápadů, průzkumů veřejného mínění, vypracování strategických potřeb rozvoje, v široké diskusi o konceptech, vždy v různých variantách a posílené odborníky z okolních univerzit i ze vzdálených evropských sítí.“

© foto Kostelní Lhota

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00

Středočech - mobilní aplikace