Agregátor obsahu

Zpět Památník Karla Čapka představil novou knihu FIRT – Jeden rod v soukolí dějin

Středočeský kraj finančně podpořil vydání knihy „FIRT – Jeden rod v soukolí československých dějin“, jejímž spoluautorem je Zdeněk Vacek, ředitel Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Na základě dosud nepublikovaných materiálů vypráví příběh dvou bratrů ze Sedlčan-Sestrouně, blízkých přátel spisovatele Karla Čapka. Jeho lékaře, generála Leopolda Firta, hrdiny z bojů u afrického Tobruku, i nakladatele a politika Julia Firta. Také Leopoldova syna prof. Pavla Firta, který před 40 lety v IKEMu provedl první úspěšnou transplantaci srdce ve východním bloku. Kniha vydalo nakladatelství Grada. 

Středočeský kraj podpořil vydání knihy částkou 50 tisíc korun. Radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda uvádí: „Odborní pracovníci Památníku Karla Čapka, příspěvkové organizace Středočeského kraje, se kromě přípravy výstav, edukačních projektů a řady dalších aktivit dlouhodobě věnují i publikační činnosti. Věřím, že tato čtivě napsaná a v mnoha ohledech objevná kniha zaujme nejen čtenáře s hlubším zájmem o vojenskou historii, literaturu či medicínu.“

Autory knihy jsou ředitel Památníku Karla Čapka, pan Zdeněk Vacek a pan Petr Firt, jediný vnuk Leopolda, zároveň prasynovec Julia a syn Pavla Firta. Na základě dosud nepublikovaných materiálů vypráví kniha strhující příběh dvou bratrů ze Sedlčan-Sestrouně, blízkých přátel spisovatele Karla Čapka. Jeho lékaře, generála Leopolda Firta, hrdiny z bojů u afrického Tobruku, i nakladatele a politika Julia Firta. Také Leopoldova syna prof. Pavla Firta, který před 40 lety v IKEMu provedl první úspěšnou transplantaci srdce ve východním bloku. „Co spojuje Karla Čapka, Ferdinanda Peroutku, prestižní prvorepublikové nakladatelství Borový a Lidové noviny s londýnským exilovým parlamentem, libyjskou pevností Tobruk a boji československé jednotky na Středním východě za druhé světové války? Jak do toho zapadá 40. výročí první úspěšné transplantace srdce u nás či vysílání Rádia Svobodná Evropa zpoza železné opony? Pestrá mozaika poutavých příběhů z oborů medicíny, literatury, politiky a vojenství má společného jmenovatele v trojici nositelů příjmení Firt,“ vysvětlují oba autoři Zdeněk Vacek a Petr Firt.

Objevná publikace FIRT – Jeden rod v soukolí československých dějin se opírá především o dosud nepublikované materiály z rodinné sbírky i soukromé a veřejné archivy. Výsledek osloví milovníky kultivované první republiky, stejně jako zájemce o vojenskou a politickou historii druhé světové války, třetí odboj nebo impozantní rozvoj medicíny ve 20. století – tam všude zanechaly výraznou stopu tyto neprávem pozapomenuté osobnosti.

Slavnostní křest knihy proběhl v předvečer 130. výročí narození Leopolda Firta v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, jíž generál Firt po válce velel. Knihu pokřtil přední český kardiochirurg prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., žák a nástupce prof. Pavla Firta.

Kniha je k zakoupení také přímo v Památníku Karla Čapka, kde se Leopold a Julius Firtové cítili jako doma. Více informací: https://www.grada.cz/firt-jeden-rod-v-soukoli-ceskoslovenskych-dejin-14095/



 

Kmotrem knihy je prof. Jan Pirkv (vlevo), který podpořil oba autory Petra Firta a Zdeňka Vacka.  

Zdroj fotek: ÚVN Praha

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00