Agregátor obsahu

Zpět Pět středočeských zemědělských firem převzalo ocenění za svou práci. Součástí dožínek byl i křest nové knihy

V Lysé nad Labem se v sobotu 5. října konal další ročník Středočeských dožínek. Během akce převzali zástupci pěti vybraných firem ocenění Zemědělský hospodář Středočeského kraje za rok 2024. Součástí dožínek byl i křest knihy Lesy středních Čech, kterou vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci se Středočeským krajem.

„Středočeské dožínky jsou příležitostí, kdy můžeme poděkovat zemědělcům za jejich práci, za jejich snahu a vytrvalost. Není snadné čelit všem výzvám, které s sebou práce v zemědělství přináší. Tím více si našich farmářů a zemědělských firem za jejich nasazení a úsilí vážíme. Středočeský kraj se snaží pomáhat například tím, že podporuje vodohospodářské projekty nebo projekty zaměřené na zadržování vody v krajině,“ uvedla krajská radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Součástí programu dožínek bylo tradičně i slavnostní vyhlášení a ocenění nejlepších zemědělských hospodářů Středočeského kraje. Ty navrhují Zemědělský svaz ČR, Regionální agrární komora Středočeského kraje a Asociace soukromého zemědělství ČR.

Ocenění Zemědělský hospodář Středočeského kraje 2024 získaly tyto společnosti:

 

  • Zemědělské obchodní družstvo Úmonín, okres Kutná Hora

 

  • Společnost AGD Kačice, okres Kladno

 

  • Farma rodiny Kubátových a Balcarových, okres Benešov

 

  • Společnost ZEVOS, okres Kolín

 

  • Farma Kuna, okres Kladno

Křest knihy Lesy středních Čech

Během dopoledního programu byla také slavnostně pokřtěna nová publikace o přírodních krásách středočeského regionu. Knihu nazvanou Lesy středních Čech opět vydalo Nakladatelství Dokořán za podpory Středočeského kraje. Slavnostního křtu se ujali radní Jana Skopalíková a hlavní autor Václav Cílek. Nová kniha volně navazuje na deset předešlých společných projektů Středočeského kraje a významných autorů zabývajících se publikační činností v oblasti životního prostředí a krajiny. Středočeský kraj na ni přispěl částkou cca 882 000 korun. Kniha je kolektivním dílem. Kromě autorů uvedených v záhlaví, tedy Václava Cílka, Jindřicha Pracha a Zdeňky Sůvové, se na vzniku podílela také řada dalších odborníků.

Potravinářský výrobek Středočeského kraje

Radní Jana Skopalíková během dožínek také vyhlásila 19. ročník soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Soutěž je zaměřena na podporu propagace malých a středních potravinářských výrobců v regionu. Zájemci se mohou hlásit do devíti kategorií, například mléko a mléčné výrobky, masné výrobky, alko a nealko nápoje, veganské výrobky nebo biopotraviny. Nejlepší v každé kategorii získají certifikát Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Podrobnosti k soutěži a způsob přihlášení najdou zájemci na tomto odkazu. Nominace se přijímají do konce roku 2024.

Brožura ke stažení (708 kB) zde

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00

Středočech - mobilní aplikace