Agregátor obsahu

Zpět Přes sedmdesát žadatelů o kotlíkové dotace uspělo. Senioři a nízkopříjmové domácnosti mohou žádat do konce léta

Rada Středočeského kraje na svém dnešním zasedání schválila další přijaté žádosti, které vyhověly podmínkám Programu „Výměna zdrojů tepla na pevná paliva ve Středočeském kraji pro nízkopříjmové domácnosti 2.“ Rozdělí 11,3 milionu korun.

Středočeský kraj přijímá žádosti o kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti v rámci páté vlny až do 31. 8. 2024. „ Tentokrát jsou oprávněnými žadateli jsou lidé v důchodu, v invalidním důchodu 3. stupně a ti, kteří pobírají příspěvek na bydlení. Alternativou pro ostatní je dotační program Nová zelená úsporám, který zajišťuje Státní fond životního prostředí,“ upřesnil Michael Kašpar, náměstek hejtmanky pro oblast financí a dotací. Radní dnes schválili 74 žádostí s celkovou dotací 11,3 milionů korun.

Od září 2024 dle zákona o ochraně životního prostředí již nebude možné provozovat kotle 1. a 2. emisní třídy a budou moci být v provozu pouze kotle na tuhá paliva, které splňují nejméně 3. emisní třídu. Zpravidla se jedná o kotle s datem výroby po roce 2000. Při provozování kotle, který nebude splňovat emisní požadavky po 1. září 2024 hrozí jeho provozovateli pokuta až 50 tisíc korun.  Majitelé starých kotlů mohou požádat o dotaci až 180 tisíc korun na pořízení nového tepleného čerpadla nebo až 130 tisíc korun v případě kotle na biomasu.

Radní na dnešním zasedání také projednali žádosti z dotačního programu na podporu provozu venkovských prodejen v malých obcích. Celkem se jedná o 2,4 milionu Kč, které si rozdělí 24 provozovatelů obchodů. Dotace míří například do Mšeckých Žehrovic, Louňovic pod Blaníkem či Obořiště.

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00