Agregátor obsahu

Zpět Samopše, Kondrac, Sulice a Chýně. Obyvatelé těchto obcí třídili loni nejlépe v celém Středočeském kraji

67,7 kilogramu – v průměru tolik papíru, skla, plastů, kovů a nápojových kartonů vytřídil každý obyvatel Středočeského kraje v roce 2022. Meziročně si tak Středočeši připsali zlepšení skoro o 1 kg. Nejlepší obce v 18. ročníku soutěže My třídíme nejlépe 2022 ocenili zástupci společnosti EKO-KOM a Středočeského kraje.

Jako vždy byly do soutěže všechny středočeské obce zapojené do systému EKO-KOM. Podle počtu obyvatel byly rozděleny do čtyř velikostních skupin a hodnocení proběhlo na základě dat z čtvrtletních výkazů, které obce systému EKO-KOM pravidelně poskytují. Hlavním kritériem v soutěži bylo opět množství vytříděného plastu, papíru, skla a kovů v kilogramech připadající na jednoho obyvatele. Plusové body pak soutěžící získávají za sběr nápojového kartonu a za sběr papíru ostatními způsoby sběru.

„Děkuji všem Středočechům za to, že třídí odpad, a děkuji i starostům obcí, kteří k třídění ve svých obcích dokážou občany motivovat. Třídění má smysl a významně snižuje množství směsného komunálního odpadu uloženého na skládky. To bude důležité i do budoucna, kdy podle zákona bude potřeba dosáhnout ještě vyššího procenta vytříděných složek, než máme dosud,“ uvedla krajská radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

V soutěži obcí my třídíme nejlépe 2022 v kategorii nejmenších obcí, do 299 obyvatel, zvítězila obec Samopše a sesadila tak z pomyslného trůnu Třebsko. Na třetí příčce skončily Bukovany.

V kategorii 300 až 999 obyvatel vystoupala nejvýš obec Kondrac. Stříbro patří obci Horní Bezděkov a na třetím místě se umístila obec Klučenice.

V kategorii 1 000 až 2 999 obyvatel obhájila loňské vítězství obec Sulice. Loňský bronz vyměnila za stříbro obec Lety a ze třetího místa se raduje obec Drahelčice.  

V kategorii největších obcí, nad 3 000 obyvatel, dosáhla na zlato obec Chýně. Na stříbrný stupínek vystoupal Mníšek pod Brdy a bronz bere obec Hostivice.

AOS EKO-KOM připravil tentokrát pro oceněné obce pamětní kovovou minci.  Od Středočeského kraje obdrží nejlepší obce dle umístění šek na 60 000, 40 000 a 20 000 Kč.

 

Výsledky soutěže MY TŘÍDÍME NEJLÉPE 2022

kategorie Obce do 299 obyvatel:

  1. Samopše
  2. Třebsko
  3. Bukovany

kategorie Obce 300 - 999 obyvatel:

  1. Kondrac
  2. Horní Bezděkov
  3. Klučenice

kategorie Obce 1 000 – 2 999 obyvatel:

  1. Sulice
  2. Lety
  3. Drahelčice

kategorie Obce nad 3 000 obyvatel:

  1. Chýně
  2. Mníšek pod Brdy
  3. Hostivice

Naše projekty

Agregátor obsahu

 

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00