Agregátor obsahu

Zpět Ve Středočeském kraji by mohla vzniknout tři nová sociální zařízení pro zdravotně znevýhodněné osoby. Jedním z nich je týdenní stacionář na Kutnohorsku

Zastupitelstvo na dnešním zasedání podpořilo vydání příslibu pověření k poskytování sociálních služeb pro tři zařízení, a tedy i k jejich budoucímu zařazení do Sítě poskytovatelů sociálních služeb Středočeského kraje. Vydání příslibu Středočeského kraje je nezbytnou podmínkou pro čerpání dotací z evropských fondů.

„Naše podpora těchto tří projektů je potřebná, aby mohlo dojít k zařazení těchto zařízení do krajské Sítě poskytovatelů sociálních služeb, a tím i k zajištění financování z krajských, resp. státních zdrojů.  Všechna tři zařízení jsou poptávaným typem služby v daném okrese a těší mě, že jsme zase o krok blíže k jejich vzniku,“ uvedl radní pro sociální oblast Martin Hrabánek.

V Českém Šternberku plánují vybudovat nové kapacity Domova se zvláštním režimem. Nová místa v Rezidenci Vitalis by vznikla díky odkupu a celkové rekonstrukci bývalého hotelu Uniqhotel, a tím by vzniklo 20 nových míst pro klienty. Zřízeny zde budou 3 dvojlůžkové a 14 jednolůžkových pokojů. Bydlení v budově by se mělo co nejvíce podobat běžnému způsobu života mimo sociální službu, formou komunitního bydlení. Organizace poskytuje své služby již od roku 2008 v lokalitě Kolín a rozšíření na Benešovko je velmi vítané s ohledem na celkový nedostatek kapacit pobytových služeb v této lokalitě.

Další ze záměrů se týká města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, které plánuje vybudovat denní stacionář. Pro jeho fungování hodlá obec zrekonstruovat historickou památku, která je v současnosti v havarijním stavu. Denní stacionář budou moci využívat senioři, dospělé osoby se zdravotním postižením, dospělé osoby s tělesným postižením a také dospělé osoby s kombinovaným postižením. Podobné zařízení zaměřené právě na tuto klientelu totiž aktuálně na Brandýsku chybí.  

V Kutné Hoře se plánuje vznik zařízení, které bude poskytovat odlehčovací pobytové služby a rovněž týdenní stacionář pro děti, mladistvé a mladé dospělé se zdravotním postižením, kteří potřebují v důsledku nepříznivého zdravotního stavu pomoc a péči blízkých osob v běžných činnostech života. Zařízení vznikne přestavbou rodinného domu a doplní tak chybějící služby na Kutnohorsku v reakci na potřeby svých klientů. Poskytovatel Cesta životem bez bariér z.s. poskytuje ambulantní a terénní služby od roku 2018 a nyní by je doplnil také o pobytové služby.

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00