Agregátor obsahu

Zpět Zastupitelstvo schválilo dotace na výstavbu a rekonstrukci hasičských zbrojnic a na preventivní spolkovou činnost

Na podporu dobrovolných hasičů a složek IZS Středočeský kraj letos vyhradil rekordních 81 milionů korun. Rozdělení první části peněz z fondu schválila rada kraje v červnu, rozdělení druhé části, konkrétně 21,1 mil. Kč, dnes odsouhlasilo zastupitelstvo. O zbývajících žádostech rozhodne opět rada kraje na svém červencovém zasedání.

Práce dobrovolných hasičů je nesmírně obětavá a během zásahů velmi náročná. Proto dlouhodobě usilujeme o navyšování finanční podpory na jejich vybavení a zázemí. A daří se nám to - ještě v roce 2020 bylo ve fondu 43 milionů korun, nyní je to 81 milionů. Pro úspěšné zásahy je nezbytné kvalitní vybavení a funkční a spolehlivá technika, kterou i díky krajským dotacím dobrovolní hasiči postupně obnovují,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková.

První část dotací z Fondu podpory dobrovolných hasičů a složek IZS schválila rada kraje začátkem června. Šlo o žádosti do jednoho milionu korun v celkové hodnotě 36 milionů korun. Peníze poslouží na pořízení nových cisternových automobilových stříkaček, nových dopravních automobilů nebo požárních přívěsů a na podporu spolkové činnosti. Zatímco o žádostech do jednoho milionu korun rozhoduje rada kraje, žádosti nad jeden milion musí projednávat a schvalovat krajské zastupitelstvo. Zastupitelé dnes schválili rozdělení 21,1 milionu korun, které půjdou na výstavbu a rekonstrukce celkem 7 hasičských zbrojnic a na spolkovou preventivně výchovnou činnost krajskému sdružení dobrovolných hasičů.

Zastupitelstvo kraje dnes současně rozhodlo o tom, že nevyčerpané prostředky z fondu určené původně na hasičské zbrojnice mohou být využité na věcné prostředky požární ochrany, jako jsou např. nové hadice, hasicí přístroje, vyprošťovací a osvětlovací technika, prostředky pro zásahy ve výškách nebo na vodní hladině. Právě o ty mají dobrovolní hasiči největší zájem a původně alokované peníze na všechny žádosti nestačily. Díky dnešnímu rozhodnutí zastupitelstva se podaří vyhovět všem podaným žádostem obcí. Rozdělení bude projednávat rada kraje v červenci.

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Konference  

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00