Agregátor obsahu

Zpět Kraj chce částkou 4,5 mil. korun podpořit nákup techniky pro policii, zlepší se tím bezpečnost občanů

Celkem 4,5 mil. korun chce Středočeský kraj darovat Krajskému ředitelství policie na zlepšení podmínek při plnění úkolů zajištění bezpečnosti v kraji. Dar je v souladu s Memorandem o spolupráci mezi Středočeským krajem a středočeskou policií, které obě strany uzavřely v listopadu 2021. Radní dnes s poskytnutím daru souhlasili, nyní ještě podléhá schválení zastupitelstvem.

„Středočeši se musí ve svém kraji cítit bezpečně, podporujeme nákup moderního vybavení, aby například nemuseli čekat v dlouhých kolonách na to, než se vyřeší dopravní nehoda, protože místo rychle nasnímkuje a zaměří bezpilotní dron, s policií mohou kdykoli řešit své záležitosti online prostřednictvím projektu virtuální policie POL-POINT, ale také jim je v případě nouze poskytnuta policisty profesionální první pomoc, na kterou jsou proškolováni a mají potřebné vybavení včetně defibrilátorů ve svých vozidlech. Na to všechno slouží peníze, které od roku 2021 z rozpočtu kraje uvolňujeme. V prvním roce to byly 4 miliony korun, loni to bylo 4,5 milionu korun a letos půjde do zastupitelstva návrh se stejnou částkou. Nově ale poslouží i na výcvik ve virtuální realitě,“ vysvětlila hejtmanka Petra Pecková.

Jedním z projektů, které od počátku podporuje Středočeský kraj, je právě pořízení techniky pro zpracování míst dopravních nehod za využití bezpilotních prostředků a satelitních stanic. Hlavním cílem je zrychlení dokumentace míst dopravních nehod a zrychlení obnovení dopravy tak, aby provádění úkonů PČR co nejméně omezilo veřejnost. Rutině se drony využívají v preventivním projektu, jehož cílem je měření rychlosti a bezpečné vzdálenosti vozidel, což výrazně snižuje dopravní nehodovost a zvyšuje bezpečnost na silnicích. Drony se kromě toho využívají i k dokumentování míst trestné činnosti a mimořádných událostí, jako například havárií nebo požárů, pátrání po osobách v nepřístupném terénu apod. K celoplošnému rutinnímu využití v rámci celého kraje a nutné obměně je nezbytné dokoupení vybrané techniky.

Peníze od kraje poslouží také na nezbytnou obměnu techniky a pro udržitelnost projektu videokonference v trestním řízení POL POINT. Systém POL POINT slouží od roku 2015 ke komunikaci občanů s policií a zvyšuje dostupnost policejní služby na teritoriu kraje. Terminály jsou v současné době na 43 místech. Pro další rozvoj projektu POL POINT, jeho smysluplné rozšíření a poskytnutí nadstandardní služby pro občany Středočeského kraje je realizován záměr na vytvoření projektové dokumentace a prototypu bezobslužného kontejneru, který by byl volně dostupný přímo z ulice. Přidanou hodnotou je i záměr na vybavení takových kontejnerů defibrilátory, čímž by se zvýšila dostupnost defibrilátorů pro veřejnost a terminál POL POINT by se stal víceúčelovým zařízením a bezpečným místem pro občany Středočeského kraje.

Z daru Středočeského kraje by policie pořídila také další speciální sluchátka pro policisty zásahové jednotky, doplnila zdravotnické prostředky pro výcvik policistů na záchranu života, tedy zejména defibrilátory, a také rozvíjela projekt rozšířené virtuální reality pro výcvik policistů a dalších složek IZS.