Agregátor obsahu

Zpět Kraj poskytne 700 tisíc korun na podporu činnosti spolku Svatá Ludmila

Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo poskytnutí individuální dotace ve výši 700 tisíc korun na podporu činnosti spolku a na realizaci projektů jako např. Den poutníka, putovní panelová výstava Putování za našimi světci nebo prodloužení Stezky sv. Ludmily. Finanční podpora je určena zejména k rozvoji poutního turismu a cestovního ruchu.

Radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda vysvětluje důvody poskytnutí individuální dotace spolku Svatá Ludmila: „Spolupráci se spolkem jsme započali již v roce 2022, kdy jsme společně podepsali memorandum o spolupráci při rozvoji poutní turistiky a na propojování tradičních poutních míst a stezek ve středních Čechách. Aktivity spolku napomáhají v rozvíjení tématu národní identity, ke kulturně-historické osvětě a k vytváření hodnotnějšího kulturního a životního prostředí pro současnou i budoucí generaci. V neposlední řadě pak zviditelněním kraje na celorepublikové úrovni napomáhají rovněž v podpoře cestovního ruchu.“

Připomínka výročí 970 let od smrti sv. Prokopa, vzdělávací program České nebe, příprava 1030. výročí smrti sv. Vojtěcha v roce 2027, příprava 1100. výročí translace sv. Ludmily v roce 2025, kniha Potomci sv. Ludmily – soubor rodokmenů a putovní panelová výstava Kněžna sv. Ludmila jsou příklady realizovaných či připravovaných projektů, které jsou součástí smlouvy o poskytnutí dotace. Součástí je rovněž spolupráce se serverem Mapy.cz, která má přinést efektivnější zviditelnění poutních míst a tras ve Středočeském kraji.