Agregátor obsahu

Zpět Cyklisté by se měli dočkat nových stezek u Berounky a Sázavy

Síť středočeských cyklostezek by se měla v dalších letech opět o něco rozrůst. Radní na svém dnešním zasedání schválili přípravu výstavby čtyř úseků u řeky Berounky a v Posázaví. Projekty zatím míří do investičního Zásobníku akcí 2021+.

Středočeský kraj chce během několika let vybudovat čtyři úseky cyklostezek – jeden u řeky Berounky a další tři v rámci Posázavské cyklotrasy. Celkově by mělo jejich vybudování vyjít na stovky milionů korun. Stavět chce kraj mezi roky 2025 a 2027.

Projektové záměry dnes schválili krajští radní. Zároveň je zařadili do investičního Zásobníku akcí 2021+. „Na Berounsku hovoříme o úsecích z Nižboru do Křivoklátu. V rámci Posázavské cyklotrasy pak chceme vybudovat cyklospojení Jílového a Davle, Senohrab a Poříčí nad Sázavou a Poříčí nad Sázavou a Nespek,“ jmenuje Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy.

Cílem všech projektů je vybudovat bezpečné spojení pro pěší a cyklisty. Například na Berounsku musí cyklisté využívat silnice II. a III. tříd s nepříznivým profilem se značným stoupáním. Nová cyklostezka by měla zároveň propojit páteřní cyklotrasy CT 39 a CT 3 a města Beroun a Rakovník. Jde navíc o lokalitu s vysokým turistickým využitím. A délka trasy? Zhruba 20 kilometrů. Stavět by se tu mohlo už v roce 2025. „Předpokládáme, že cena za výstavbu by měla být zhruba 380 milionů korun s daní,“ vypočítává Petr Borecký.

V Posázaví by mělo celkově vyrůst 16,6 km stezek za zhruba 310 milionů korun s DPH. V tomto případě bude na nové stezky přebudována dálková páteřní cyklotrasa č. 19 ze silnic II. třídy nebo z místních a účelových komunikací s nevyhovujícím technickým stavem povrchu. Stavět bychom chtěli už mezi roky 2026 a 2027,“ konstatuje Petr Borecký.

Náklady by měly z 85 procent pokrýt dotace, které kraj hodlá čerpat z EU (IROP) anebo ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Středočeský kraj nabízí cyklistům zhruba 500 kilometrů stezek. Do roku 2025 by se měla síť rozrůst o dalších více než 121 kilometrů.


© ilustrační foto Wikipedie, Nižbor