Agregátor obsahu

Zpět Geoportál KSÚS by se měl rozběhnout už v roce 2025

Vznik nového webového Geoportálu KSÚS pro silničáře i veřejnost se opět o něco přiblížil. Nový, geografický informační systém sdruží dosavadní IT aplikace do jedné. Vstup do portálu bude umožněn nejen silničářům, ale i veřejnosti. Radní na svém dnešním zasedání schválili projektový záměr a zařadili jej do investičního Zásobníku akcí. Zároveň schválili vývoj webové podstránky na webu Krajské správy a údržby silnic.

Středočeský kraj pokračuje v digitalizaci procesů, a to nejen v rámci Krajského úřadu, ale i v příspěvkových organizacích. Krajská správa a údržba silnic (KSÚS) tak bude v budoucnu využívat aplikaci Geoportál KSÚS. Ten konsoliduje veškeré počítačové systémy a integruje data na jedno místo. „Naši silničáři tak budu mít moderní a komplexní nástroj správy a rozvoje komunikací hodný 21. století,“ hodnotí Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy.

V systému budou existovat dvě vrstvy s rozdílnou přístupností – veřejná pro externí uživatele a běžné občany a neveřejná, určená pro zaměstnancům KSÚS. „Díky komplexní správě dat a jejich možné interpretaci v Geografickém informačním systému (GIS) by měl Geoportál přínosem pro zaměstnance, poskytovat praktické informace týkajících se silniční dopravy kraje. Přístup bude především skrze webové rozhraní,“ konstatuje Karel Bendl a pokračuje: „Aplikace pro veřejnost bude umět zobrazit jednotlivé opravy a rekonstrukce a jejich plánování, informace o silnicích a mostech. V neveřejné části bude například řešena správa pasportu silnic, jejich příslušenství i dalšího majetku, evidencí a zadávání řešení závad na komunikacích zhotovitelům aj.

Radní už v létě schválili vyhlášení nadlimitní veřejné zakázky na dodávku a provozování celého řešení. Ta už nyní běží a aktuálně jsou přijímány nabídky potencionálních zhotovitelů. Dnes schválili zařazení projektového záměru do investičního Zásobníku akcí. Kraj se pokusí získat na celý systém unijní dotaci.

Realizaci vývoje aplikace předpokládáme v délce maximálně dvou let od podpisu smlouvy, tedy hotovo by mělo být v roce 2025,“ míní Karel Bendl.

Celkové náklady by měly přesáhnout více než 170,5 milionu korun s DPH, což zahrnuje nejen realizaci, ale i následnou správu systému. Skutečné náklady budou známy až po skončení výběrového řízení na dodavatele a provozovatele aplikace. Předpokládaná výše dotace je – v případě získání – až 85 %.

Radní dnes odsouhlasili i zhotovení mapové aplikace, resp. podstránky (microsite) na webu KSÚS www.ksus.cz. Na ní budou prezentovány připravované a realizované stavby.