Agregátor obsahu

Zpět Kraj má v plánu vybudovat další úsek Vltavské cyklistické cesty. Tentokrát z Prahy do Roztok

Vltavská cyklistická cesta se v dalších letech nejspíše rozroste o další úsek. Radní na svém dnešním zasedání schválili projektový záměr na úsek z Prahy do Roztok. Projekt bude zařazen do Zásobníku akcí 2021+ do doby předání hotové projektové dokumentace od města. Kraj poté zajistí realizaci stavby. Nyní musí cyklisté využívat frekventovaný úsek silnice. 

Středočeský kraj hodlá vybudovat další úsek Vltavské cyklistické cesty, tentokrát z Prahy do Roztok. Měl by být dlouhý zhruba 1,6 kilometru. Radní na svém dnešním zasedání schválili projektový záměr a jeho zařazení do investičního Zásobníku akcí 2021+. Pokud kraj získá na projekt unijní (program IROP) anebo národní (ze Státního fondu dopravní infrastruktury – SFDI) dotaci, může začít s výstavbou. „Záměrem projektu je vybudovat bezpečné spojení pro pěší i cyklisty. Nová cyklostezka totiž bude vedena zcela mimo těleso silnice II/242, po které každý den projede průměrně 8500 aut,“ konstatuje Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy.

Nová cyklostezka s asfaltovým povrchem by měla vést po levém břehu Vltavy. Kraj by měl na celé akci spolupracovat s Městem Roztoky. „Město finančně a procesně zajistí zpracování projektové dokumentace včetně stavebního povolení. My, resp. naše Krajská správa a údržba silnic, zajistí výstavbu. V tuto chvíli je pro celou akci klíčové vypořádání pozemků,“ popisuje Petr Borecký naplánovaný postup.

Předpokládaná cena stavebních prací je zhruba 15,5 milionu korun, nicméně bude nutné vykupovat pozemky. Náklady tak vyrostou na zhruba 40,4 milionu korun. Přesná cena však bude známa po vyhotovení znaleckých posudků. Dotace, ať už z unijního IROP anebo ze SFDI, by měla vždy pokrýt 85 procent nákladů.

V případě, že bude kraj úspěšný, stavba by měla začít příští rok. První cyklisté by se měli po stezce projet v roce 2025.

Vltavská cesta začíná na Kvildě, u pramenů Vltavy a vede přes Český Krumlov, České Budějovice, Týn nad Vltavou, Orlík, Štěchovice a Prahu (z Braníka přes Letnou a Stromovku) až do Kralup nad Vltavou a Mělníka, kde se řeka vlévá do Labe. Celá cesta měří více než 450 kilometrů a je součástí mezinárodní trasy EuroVelo 7. Zhruba 300 kilometrů leží na území Jihočeského kraje, zbytek připadá na Středočeský kraj a Prahu.