Agregátor obsahu

Zpět Díky Regionální dotační kanceláři se Středočeskému kraji daří efektivně čerpat peníze z unijní fondů a dalších zdrojů

Regionální dotační kancelář, příspěvková organizace kraje, se v uplynulém programovém období 2014-2020 postarala o zajištění financování 248 projektů v celkové hodnotě přesahující 12 miliard korun. Radní na dnešním zasedání vzali na vědomí činnost organizace.

V programovém období 2014-2020 se povedlo díky Regionální dotační kanceláři (RDK) administrovat celkem 248 projektů v oblasti dopravy, sociálních věcí, školství, životního prostředí a dalších oblastí, které tak dosáhly na unijní financování. „ Celkem se podařilo realizovat projekty za více než 12 miliard korun. Nejvíce peněz, cca 9,93 miliard korun mířilo do oblasti dopravy, kde se nejvíce projektů týkalo rekonstrukce silnic II. a III. tříd, např. v úseku Praha-Štěchovice, rekonstrukce mostu v Lysé nad Labem nebo obchvat obce Zápy. V oblasti školství se povedlo i díky RDK získat dotace na projekty o celkových nákladech ve výšce cca 1,08 miliard korun a dále podpořit v oblastech mobility, kultury, životního prostředí sociálních věcí další projekty za 1,3 miliardy korun,“ upřesňuje Michael Kašpar, náměstek hejtmanky pro oblast financí a dotací. Nejčastěji se jednalo o financování z Integrovaného regionálního operačního programu, Operačního programu životní prostředí, ale také ze Státního fondu životního prostředí nebo programů Ministerstva práce a sociálních věcí.

Regionální dotační kancelář je příspěvková organizace Středočeského kraje. Funguje od roku 2017 a jejím hlavním účelem je administrace při čerpání dotačních prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie, ale také z ostatních zdrojů finančních prostředků, vč. národních zdrojů ČR. RDSK také poskytuje právní a odbornou podporu při vyhlašování a kontrole zadávacích řízení na veřejné zakázky či mapování dotačních možností.


© most Bohumila Hrabala Lysá nad Labem, foto mapy.cz