Agregátor obsahu

Zpět Kraj rozdělí mezi poskytovatele sociálních služeb mimořádnou dotaci ve výši 20 milionů korun

Zastupitelé schválili vyhlášení mimořádného dotačního řízení na rok 2024 v celkové výši 20 milionů korun. Poskytovatelé sociálních služeb zařazení v krajské Síti budou moci požádat o mimořádné finance na úhradu svých neinvestičních nákladů spojených především s navýšením kapacit či úvazků poskytovaných sociálních služeb.

Mimořádné dotace budou určeny pro poskytovatele sociálních služeb nově zařazených v krajské Síti poskytovatelů. Finance na tuto mimořádnou dotaci pochází ze zákonné rezervy, kterou si kraj ponechává z celkové alokace finančních prostředků přidělených ze státního rozpočtu na financování nových kapacit sociálních služeb.

Středočeský kraj je oblastí s nejvyšším počtem obyvatel, a tak jsou rovněž i sociální služby velmi vytížené. Současně se v tzv. Síti nachází 258 poskytovatelů sociálních služeb, které nabízejí téměř na šest stovek služeb. Každoročně se snažíme tuto síť rozšiřovat a proto vítám, že si instituce v rámci mimořádného kola dotačního řízení rozdělí celkem 20 milionů korun právě na podporu nově zavedených služeb,“ vysvětluje radní pro sociální oblast Martin Hrabánek.

O mimořádné finance, pokud zastupitelé vyhlášení mimořádného dotačního řízení schválí, budou moci poskytovatelé sociálních služeb žádat prostřednicím webové aplikace od 26.7. 2024 do 31.7.2024.