Agregátor obsahu

Zpět Nezapomenutelný zážitek pro děti našich krajanů z Ukrajiny a Chorvatska


Společně s Ministerstvem zahraničních věcí Středočeský kraj uspořádal pro děti českých krajanů Mezinárodní jazykový tábor (potomci Čechů žijících na Ukrajině a rovněž v Chorvatsku). Během něj měly děti jedinečnou příležitost poznat novou kulturu, rozvíjet své jazykové dovednosti a zažít dny s novými kamarády. Pro děti z tábora, které byly ubytovaní v Poděbradech, byl připraven bohatý program. Vedle různých pohybových aktiv a výuky českého jazyka, měly možnost navštívit i Prahu, kde si prošly významná místa, jako je např. Černínský palác. Navštívily také budovu Senátu Parlamentu ČR, tedy Valdštejnský palác a jeho zahrady, kde se vyfotily s tolika obdivovanými pávy. Nenechaly si ujít ani další krásná místa a zákoutí Starého Města

Za dětmi na tábor přijela v neděli 23. července také hejtmanka Petra Pecková, aby s nimi prožila prima nedělní odpoledne. Děti si v doprovodu hejtmanky prohlédly výstavy a prostory galerie moderního a současného umění GASK - Galerie Středočeského kraje či České muzeum stříbra v Kutné Hoře, kde měly jedinečnou možnost dozvědět se, jak se kutnohorské stříbro získávalo a zpracovávalo. 
Účastníci celý tábor popsali jako naprosto úžasný týden plný nových zážitků, setkání a přátelství, na který budou dlouho vzpomínat. Děti ve věku 12 až 16 let si nejen hrály a jezdily na výlety, ale také se věnovaly výuce českého jazyka, jejíž součástí byly i přednášky o české kultuře. Jazykovou výuku pro děti každý den zajistili pedagogové z Gymnázia Jiřího Gutha-Jarkovského v Praze

A jak děti zakončily tento nezapomenutelný týden? Letně - rozloučení proběhlo u vody, projížďkou na loďkách a k večeru společným  posezením za zpěvu písní  a doprovodu kytary. Tuto krásnou a rozlučkovou akci pro děti uspořádali Hasiči Vestec a SDH Křinec, za což jim moc děkujeme. Ubytování pro naše malé krajánky zajistila SZeŠ a SOŠ Poděbrady a realizátorem akce byla nezisková organizace Pomoc od Srdce. Akce vznikla díky spolupráci Ministerstva zahraničních věcí České republiky a Středočeského kraje.

Těší nás, že jsme mohli společně vytvořit prostor, kde se děti mohou rozvíjet, poznávat nové věci, učit se a navazovat dlouhotrvající přátelství.