Agregátor obsahu

Zpět Budoucí hasiči budou mít ve výcvikovém areálu v Kladně i výukovou garáž, která bude simulovat reálné podmínky záchranářů

Do krajských škol a školských zařízení míří dalších 16 milionů korun. Jde jednak o peníze z fondů investic jednotlivých příspěvkových organizací, jednak o peníze z krajského rozpočtu na velké opravy a havárie a také na investice.

Radní dnes schválili žádosti deseti subjektů o využití jejich fondů investic. Mezi žadateli je 9 škol a jeden dětský domov. „Jako zajímavost bych určitě zmínil projekt SOŠ a SOU Kladno, Dubská, která chce čerpat finance na dokončení výstavby výukové garáže pro hasičskou cisternu. V souvislosti s využitím areálu Unhošťská jako výcvikového střediska pro žáky oboru požární technika je záměrem školy zajištění adekvátního výcvikového prostoru pro velkou výjezdovou požární techniku a tím simulovat reálné podmínky Integrovaného záchranného systému. Budoucí hasiči a strojníci tak budou moci získávat skutečně reálné pracovní návyky a dovednosti. Areál Unhošťská s hasičským polygonem patří už nyní k nejmodernějším v republice a díky výukové garáži se úroveň praktické výuky pro maturitní obor Požární ochrana posune ještě dál,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha. Aby byly podmínky pro žáky ještě lepší, stane se součástí výukového centra v Unhošťské ulici i jídelna a výdejna stravy. Areál je totiž od školy vzdálen zhruba 6 kilometrů, což je v souvislosti se stravováním pro žáky i učitele velmi nepraktické. Náklady na vybudování jídelny a výdejny jsou 1,35 mil. korun. Nyní je v přípravě veřejná zakázka na výběr dodavatele pro realizaci výstavby.

Mezi dalšími žadateli o využití svých fondů investic byly například Střední zemědělská škola Čáslav, která potřebuje nový konvektomat do školní kuchyně nebo Střední odborné učiliště Liběchov, které bude kupovat vlek za traktor pro výuku autoškoly. Základní škola a Praktická škola Kostelec na Černými Lesy se rozhodla pořídit skluzavku na školní zahradu. Využijí ji hlavně žáci přípravné třídy a prvního stupně, pro které teď na zahradě podobné vyžití chybí.

Rada kraje kromě toho také projednala a souhlasila s uzavřením smlouvy na veřejnou zakázku na rekonstrukci odborných učeben instalatérů v prostorách Středního odborného učiliště Hubálov. Celková hodnota zakázky je 11,2 mil. korun.

Další peníze do školství míří z krajského rozpočtu z kapitoly na velké opravy a havárie. Čtyři příspěvkové organizace si rozdělí zhruba 1,5 mil. Kč. Nejvyšší částka bude zapotřebí na opravu sběrné kanalizace SPŠ informatiky a spojů a SOU Kolín. Náklady jsou odhadované na 1,116 mil. korun.