Agregátor obsahu

Zpět Dvě zemědělské školy chtějí školní hospodářství, radní jim vyhověli

Dvě krajské zemědělské školy od nového roku převezmou do své správy dvě střediska Školního statku Středočeského kraje. Jde o areály a pozemky, kde zemědělské školy zajišťují pro své žáky praktické vyučování. V současné době všech šest středisek patří pod jednu příspěvkovou organizaci. Organizační změnu dnes projednali radní a doporučili krajským zastupitelům změnu schválit.

„O školní hospodářství projevily zájem VOŠ a SZeŠ Benešov a SZeŠ Čáslav. Mají s ním své plány do budoucna a my jsme jim vyšli vstříc. Školní hospodářství u jednotlivých škol budou ale i nadále plnit svoji základní roli a primární úkol, kterým je poskytování podmínek pro výkon praktické výuky žáků a studentů škol. Obě školy chystají optimalizaci provozu statku tak, aby odpovídal potřebám vyplývajícím z jejich oborové struktury a počtu žáků a studentů a umožnil plnění jejich školních vzdělávacích programů. Zemědělská výroba bude provozována pouze v rámci doplňkové činnosti,“ vysvětlil radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Benešovská zemědělská škola má vizi využití školního hospodářství v oblasti živočišné výroby formou malých demonstračních stájí s ukázkou různých chovů, které budou určeny především k nácviku odborných dovedností ve všech zemědělských oborech vzdělání včetně oboru Veterinářství. Oblast rostlinné výroby by měla být v minimalistickém rozsahu splňujícím požadavky pěstování spektra hlavních plodin a saturaci potřeb krmiv. Škola plánuje i rozvoj ovocné školky a stejně tak i oblast mechanizace.

Zemědělská škola v Čáslavi má vizi využití školního hospodářství formou demonstračních stájí pro drobnochovy, prasata, ovce kozy, skot a koně, které jsou nezbytné pro výuku odborných předmětů a praxe žáků školy. Plánuje i miniprovozy pro zpracování potravin, jako je například moštárna nebo medárna. Ty chce využít pro praxe žáků a výuku odborných předmětů zaměřených na zpracování potravin.

Příspěvková organizace Školský statek Středočeského kraje bude od nového roku i nadále vykonávat svou činnost na zbývajících čtyřech střediscích v Lázních Toušeň, Mělníku, Rakovníku a Poděbradech.


© ilustrační foto