Agregátor obsahu

Zpět Středočeský kraj dostal od manželů z Berounska dva domy, jediným přáním je využít je pro děti z dětských domovů

Díky daru manželů Pánkových z Berounska získal Středočeský kraj dva domy, ve kterých najdou nový domov děti z dětského domova. Darovací smlouvu dnes na Krajském úřadu Středočeského kraje slavnostně podepsali oba manželé a hejtmanka Petra Pecková. Je to první krok na cestě k novému přístupu a takzvané deinstitucionalizaci péče.

Pánkovi dlouhodobě sledovali naši péči o děti z našich dětských domovů, aktivity, které pro ně děláme, a také podporu pěstounské a náhradní rodinné péče. A také kroky při transformaci dětských domovů ústavního typu do prostředí, které je blízké rodině. A najednou se mi ozvali a nabídli své dva domy právě pro potřeby opuštěných dětí. Říkala jsem si, že je to snad zázrak. Ale když jsem Pánkovy poznala, pochopila jsem, že jsou to lidé se zlatým srdcem, kteří prostě chtějí dětem pomoci a vědí proč. Náš nedaleký dětský domov byl nadšený a v tu chvíli jsem uvěřila, že se všechno podaří dotáhnout do úspěšného konce, protože právě postupný přechod k bydlení, které se co nejvíce blíží životu v běžných rodinách, to je cíl plánované deinstitucionalizace a transformace dětských domovů. Dnešním podpisem smlouvy se otvírají dveře k nové etapě pro Dětský domov Beroun. Manželům Pánkovým patří náš obrovský dík a vděk za jejich rozhodnutí,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková a připomněla, že v letošním roce jde už o druhý takto velkorysý dar od občana na dobrou věc. Na jaře totiž kraj získal krásný pozemek pro potřeby sociálních služeb.

„Dar od manželů Pánkových přišel shodou okolností v době, kdy jsme finišovali s krajskou koncepcí deinstitucionalizace a transformace dětských domovů. Podle původního záměru měl jako první přijít na řadu Dětský domov Pyšely, ale když se naskytla příležitost získat domy u Berouna, logickou volbou byl Dětský domov Beroun, který je nejblíže. V domech se zahradou budou žít děti podobně, jak žijí jejich vrstevníci, aby byly co nejvíce připraveny na běžný život, až dětský domov opustí. Mám radost, že díky daru od manželů Pánkových můžeme začít s konkrétními změnami,“ vysvětlil radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Objekty nepotřebují žádné velké stavební zásahy a jsou v dobrém stavu, takže děti s vychovateli se pravděpodobně nastěhují během letních prázdnin. V každém objektu najde nový domov 4 až 6 dětí. V souladu s novou krajskou koncepcí se budou moci podílet například na plánování a přípravách jídla, nákupech, budou se podílet na chodu domácnosti. „I v současné době se naše dětské domovy snaží o to, aby se život dětí co nejvíce blížil tomu běžnému. Žijí například v takzvaných rodinných skupinkách. Přesto jsou domovy, kde je centrální kuchyně, jídelna, prádelna a podobně. A my chceme, aby děti byly co nejvíce připravené na další životní etapu, kdy instituci opustí a budou si budovat vlastní domácnost,“ doplnil radní Vácha. Provoz Dětského domova v Berouně bude i nadále zachován a zůstanou v něm dvě rodinné skupiny.

Pokud krajské zastupitelstvo v pondělí 27. listopadu schválí novou Koncepci deinstitucionalizace a transformace dětských domovů zřizovaných Středočeským krajem, čeká postupný přechod k menším bytům a domům i další zařízení. Jako první by měly přijít na řadu Pyšely. Kraj chce postupně v okolí koupit vhodné byty nebo domy, kam by se děti mohly stěhovat. Celá transformace je rozdělena do pěti etap a bude dokončena do roku 2040.

V rejstříku škol a školských zařízení bylo ve Středočeském kraji k 1. 9. 2023 zapsáno celkem 17 dětských domovů, z toho 14 dětských domovů zřizovaných Středočeským krajem, dva dětské domovy privátními zřizovateli a jeden dětský domov církví. Ve školním roce 2022/2023 (k 31. 10.) mělo 17 dětských domovů lůžkovou kapacitu celkem 580 lůžek, z toho 528 lůžek je kapacita v DD zřizovaných krajem. V dětských domovech bez ohledu na zřizovatele bylo celkem 473 dětí, z toho 42 dětí před zahájením povinné školní docházky, 344 plnících povinnou školní docházku a 87 po ukončení povinné školní docházky. Počet dětí je vzhledem k celkové kapacitě lůžek poměrně stabilní a naplněnost se pohybuje okolo 80 %.