Agregátor obsahu

Zpět Denní stacionář pro imobilní klienty v Mladé Boleslavi se dočká rozšíření. Rada kraje schválila aktualizaci projektového záměru

Mladoboleslavské Centrum 83 poskytuje pomoc nebo podporu osobám s mentálním či kombinovaným postižením. Aktualizovaný projektový záměr rekonstrukce objektů denního stacionáře přinese kromě modernizace vybavení také navýšení kapacity z původních 10 na 20 míst. Celková cena rekonstrukce a pořízení nového vybavení pro zabezpečení péče o imobilní klienty je nově vyčíslena na 23 mil. korun. Pro financování kraj počítá s využitím prostředků z evropských fondů.

Původní projektový záměr Rekonstrukce prostor denního stacionáře pro potřeby klientů se zvýšenou mírou podpory počítal s kapacitou 10 klientů a s odhadem ceny necelých 9 milionů korun. Důvody aktualizace projektu vysvětluje radní pro sociální oblast Martin Hrabánek: „Při zpracovávání projektové dokumentace nutné k podání žádosti o dotaci bylo zjištěno, že je reálně možné zvětšit obestavěný prostor stavby, a tím také navýšit počet klientů stacionáře z původních 10 na 20 osob. Celkové náklady tím pádem vzrostly na 23 mil. korun.“ Projekt počítá s pořízením stropního transportního kolejnicového systému a rehabilitační místnosti s vodoléčbou. Pro klienty s PAS (poruchy autistického spektra) budou vytvořeny relaxační prostory. V rámci rekonstrukce bude vybudováno také zázemí pro šatny a rovněž zázemí pro zaměstnance obou pavilonů. „Tato rekonstrukce přinese kromě rozšíření sociálních služeb pro klienty s těžším postižením také usnadnění a snad i zpříjemnění práce zaměstnanců a pečovatelů, kterých si skutečně nesmírně cením,“ doplňuje radní Hrabánek.

Pro financování projektu kraj počítá s využitím dotace z evropských fondů ve výši 19,5 milionu korun. Dokončení rekonstrukce a uvedení nového stacionáře do provozu je plánováno v roce 2025.

Centrum 83 v Mladé Boleslavi poskytuje pomoc nebo podporu osobám, které mají z důvodu mentálního či kombinovaného postižení sníženou soběstačnost. Cílem Centra je vytváření podmínek pro získávání, rozšiřování a udržování sociálních a pracovních dovedností a návyků uživatelů a jejich přibližování k samostatnému životu.

Centrum 83 poskytuje tyto sociální služby: 

  1. denní stacionář 
  2. týdenní stacionář 
  3. chráněné bydlení 
  4. odlehčovací služby 
  5. domov pro osoby se zdravotním postižením