Agregátor obsahu

Zpět V Neratovicích vznikne komunitní bydlení pro klienty domova Rybka

Rada kraje schválila vyhlášení veřejné zakázky na projektovou dokumentaci a zajištění stavebního povolení ke stavbě komunitního bydlení pro 12 klientů organizace Rybka v Neratovicích. Předpokládaná hodnota projektu je 3,6 mil. korun. Celkové náklady kraj odhaduje na 51 mil. korun. Kraj počítá s uvedením nového bydlení do provozu v roce 2028.

V rámci deinstitucionalizace sociálních služeb schválila krajská rada vyhlášení veřejné zakázky na zajištění projektové dokumentace ke stavbě nového bydlení pro celkem 12 klientů organizace Rybka v Neratovicích. Neratovický domov zajišťuje bydlení a péči především pro osoby s kombinovaným, tedy s tělesným a mentálním postižením. Podobu nového bydlení popisuje radní pro sociální oblast Martin Hrabánek: „Koncept komunity zajištuje klientům bezpečí domova i společenského života, zároveň jim tento způsob bydlení zajišťuje veškerou péči, kterou potřebují. V Neratovicích máme v plánu vybudovat 4 domácnosti, každá z nich bude určena pro 3 klienty.“ Handicapovaní tak i v novém domově budou moci využívat služeb osobní asistence a zároveň si budou moci vytvářet i udržovat vlastní míru samostatnosti.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je vyčíslena na 3,6 milionu korun. Celkové náklady na vybudování komunitního bydlení kraj odhaduje na 51 mil. korun. Pro financování projektu kraj počítá s využitím dotace z evropských fondů. S dokončením projektu a nastěhováním klientů se počítá v roce 2028.


© ilustrační foto Facebook Rybka Neratovice