Agregátor obsahu

Zpět Benešovská nemocnice chce snížit energetickou náročnost budov v areálu

Krajské zastupitelstvo dnes jednalo o projektu na snížení energetické náročnosti benešovské nemocnice. Schválilo způsob financování úprav, jejichž hlavním cílem jsou komplexní úspory za energie. Jde o takzvaný projektový záměr EPC II s garantovanou roční výší úspor. Celkové náklady jsou 227 milionů korun, kdy jejich návratnost je počítána na max. 14 let.

Předmětem projektu je realizace energetických úspor na budovách v areálu Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov s využitím služeb energetického konzultanta s garantovaným výsledkem metodou EPC. „Jedná se o řešení komplexních úspor s využitím moderních energetických technologií a stavebních úprav. Projekt počítá s rekonstrukcí kotelny, výměníkové stanice a horkovodních rozvodů, dále s modernizací osvětlení, s instalací fotovoltaické elektrárny a podobně. Vše v součtu vede k výrazným úsporám. Metodu EPC již úspěšně využíváme i v jiných krajských nemocnicích, např. v Mladé Boleslavi a Kutné Hoře,“ vysvětlil náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Práce by měly začít v lednu příštího roku, dokončení se předpokládá v roce 2025.  Celková výše nákladů na projekt „Snížení energetické náročnosti Nemocnice Benešov“ je 227 000 000 korun. Výše dotace z Národního programu Životní prostředí by měla dosáhnout částky 82,2 mil. Kč, zbylé prostředky ve výši cca 145 mil. Kč investuje kraj.