Agregátor obsahu

Zpět Benešovská nemocnice chystá projekt na snížení energetické náročnosti

O projektu na snížení energetické náročnosti benešovské nemocnice dnes jednali radní. Schválili aktualizaci projektového záměru EPC II a doporučili zastupitelstvu ke schválení způsob financování úprav, jejichž hlavním cílem jsou komplexní úspory za energie.

Předmětem projektu je realizace energetických úspor na budovách v areálu Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov s využitím služeb energetického konzultanta s garantovaným výsledkem metodou EPC. „Jedná se o řešení komplexních úspor s využitím moderních energetických technologií a stavebních úprav. Zahrnou rekonstrukci kotelny, výměníkové stanice, horkovodních rozvodů, modernizaci osvětlení, instalaci fotovoltaické elektrárny a podobně. Tuto formu řešení projektů již úspěšně využíváme i v jiných krajských nemocnicích,“ vysvětlil náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Práce by měly začít v lednu příštího roku, dokončení se předpokládá v roce 2025.  Celková výše nákladů na projekt „Snížení energetické náročnosti Nemocnice Benešov“ je 227 000 000 korun. Dotace z evropských a národních zdrojů činí 82,2 mil. Kč. O poskytnutí individuální účelové dotace z rozpočtu Středočeského kraje v maximální výši cca 145 mil. Kč a poskytnutí individuální návratné finanční výpomoci z krajského rozpočtu v maximální výši 82,2 milionu korun bude jednat krajské zastupitelstvo.

Peněžní prostředky hrazené v rámci kofinancování budou v průběhu přiměřené doby po realizaci projektu (max. do 14 let) ušetřeny na provozních nákladech na energie v rámci Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, nemocnice Středočeského kraje. V rámci realizace metody EPC je garantována roční výše úspor, která je na základě smlouvy v případě nedosažení dofinancovávána dodavatelem.