Agregátor obsahu

Zpět Benešovská nemocnice otevřela novou přístavbu chirurgického pavilonu

V benešovské nemocnici byla otevřena nová přístavba chirurgického pavilonu. Tím je ukončena první fáze projektu stavby centrálního vstupního pavilonu a spojovacího koridoru. Realizace stavby začala v únoru 2022 a dokončena bude letos v září. Celkové náklady dosahují částky téměř 600 milionů korun. Jedná se největší investiční akci Středočeského kraje.

Práce na stavbě centrálního vstupního pavilonu a přístavbě chirurgického pavilonu v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s., probíhají v současné době především v interiérech. První část v přístavbě byla zkolaudována již na konci loňského roku a některá oddělení se již nastěhovala do nových prostor. V suterénu přístavby je již v provozu pracoviště magnetické rezonance 3T a v prvním patře již funguje také oddělení lůžkové ortopedie. Další provozy se spustí postupně do konce letošního února.  

Mám opravdu radost, že se do modernizace a rozvoje krajských nemocnic daří investovat, že se zlepšuje a profesionalizuje jejich péče, a že se stávají opravdu významnými nemocnicemi nejen ve Středočeském kraji, ale i v daleko širším okolí. A jsem moc ráda, že se krajské nemocnice rozvíjejí bez ohledu na politickou reprezentaci, na to, kdo je zrovna ve vedení Středočeského kraje. Myslím, že všichni chtějí, aby nemocnice prosperovaly, a aby sloužily občanům, proto je důležité, že je zachována kontinuita všech projektů, že se v nich pokračuje a že se staví a nikoliv boří. Za to všem děkuji. Nyní se otevírá úvodní etapa a já se už moc těším, až bude celý projekt dokončen,uvedla při slavnostním otevření hejtmanka Petra Pecková.

Náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík ocenil spolupráci všech, kteří se na projektu podíleli: Měl jsem tu čest sledovat stavbu od prvního vrtu až po dnešní ukončení první etapy, tedy téměř finále, a chtěl bych moc poděkovat architektovi i vedení nemocnice a chtěl bych poděkovat také zástupcům stavební firmy za to, že i ty drobné komplikace, které se v průběhu stavby objevovaly, opravdu perfektně zvládli. Jsem moc rád, že se nemocnice rozvíjí směrem k jednadvacátému století tam, kam patří, a že je dnes skutečně benešovská nemocnice nedílnou součástí zdravotnictví Středočeského kraje. Za to patří všem obrovské díky .“

V polovině února se zprovozní urologická ambulance a otevře se i nové sonografické pracoviště. Zároveň bude funkční spojovací koridor mezi pavilony chirurgie a interny, aby se mohli převážet pacienti komfortně mezi oběma budovami. V poslední fázi v únoru se zprovozní nejen urgentní příjem – Emergency, ale i nové ortopedické ambulance. Zároveň se probourají zdi mezi novou přístavbou a původním chirurgickým pavilonem. Tím vzniknou dvě chodby a obě části se propojí – přízemí chirurgického pavilonu se zprůchodní s urgentním příjmem. "Od 19. února začne provoz urgentního příjmu a na to bude koncem února a začátkem března navazovat spuštění provozu ortopedických ambulancí," uvedl předseda představenstva benešovské nemocnice Roman Mrva.

I nadále pokračují stavební práce na druhé i třetí fázi velkého projektu. Jsou to další patra přístavby, kde bude ve druhé fázi otevřeno nové chirurgické oddělení a centrální vstupní pavilon, ve kterém bude v provozu vstupní recepce, multifunkční konferenční sál a lékařská knihovna. V konečné třetí fázi se pak otevře také oddělení ORL se Spánkovou laboratoří. S dokončením projektu se počítá v září letošního roku. Náklady na celý projekt jsou 578 milionů korun, do konce loňského roku si stavba vyžádala 375 milionů Kč. Jde o největší investiční akci Středočeského kraje.