Agregátor obsahu

Zpět Kraj opět podpoří městské a soukromé nemocnice a také paliativní péči, celkem jde o 35 milionů korun

Městská a soukromá zdravotnická zařízení, která ve středních Čechách poskytují akutní lůžkovou péči, mohou požádat o dotaci Středočeský kraj. Krajské zastupitelstvo dnes na podporu těchto poskytovatelů schválilo částku 25 milionů korun. Na paliativní a ošetřovatelskou péči kraj uvolní 10 milionů korun.

Středočeský kraj opět finančně podpoří městská a soukromá zdravotnická zařízení, která poskytují akutní lůžkovou péči ve středních Čechách. V Programu 2024 – Zdravotnictví je na tento účel vyhrazeno 25 milionů korun. Program je určený poskytovatelům akutní lůžkové péče minimálně v oboru vnitřní lékařství. „Peníze jsou určené například na nákup přístrojového vybavení, modernizaci techniky nebo vybavení laboratoří. Dotace přispívají k rozvoji zdravotnictví na území celého kraje, a to je jeden z našich dlouhodobých cílů. Za uplynulé tři roky si nekrajská zdravotnická zařízení mohla rozdělit 75 milionů korun. Zlepšování prostředí a kvality zdravotní péče musí být naší prioritou i v zařízeních, které nevlastní Středočeský kraj,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Zastupitelstvo dnes schválilo i Program 2024 pro poskytování dotací z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Humanitárního fondu v rámci tematického zadání „Zdravotnictví“. Celkový předpokládaný objem finančních prostředků vyčleněných v rozpočtu kraje na tyto účely na letošní rok je 10 mil. Kč. Tento Program je určen k podpoře paliativní péče, hospicové péče, péče ošetřovatelské a paliativní poskytované ve vlastním sociálním prostředí pacienta či lůžkovou formou.