Agregátor obsahu

Zpět Na provoz dětského centra a záchytek je pro letošní rok navržen příspěvek ve výši téměř 33 milionů korun z rozpočtu kraje

Téměř 33 milionů korun chce uvolnit Středočeský kraj na zajištění provozu protialkoholních záchytných stanic a dětského centra v Mladé Boleslavi. O výši příspěvku dnes jednali radní a doporučili jej ke schválení zastupitelstvu. Jde o takzvané činnosti nehrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Z celkové částky 32,8 mil. Kč má být podle návrhu 8,8 mil. korun použito na pokrytí výdajů protialkoholních záchytných stanic, zbývajících 24 milionů korun je určeno na provoz Dětského centra v Oblastní nemocnici Mladá Boleslav.

Činnost záchytných stanic není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění a podle zákona za zajištění této služby odpovídá v plném rozsahu kraj. Financování jejich provozu je proto závislé na příspěvcích kraje, potažmo na nepovinných příspěvcích obcí a na výběru poplatků za službu od klientů. Vzhledem ke skladbě klientů jsou tyto poplatky jen těžko vymahatelné,“ zkonstatoval náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík. Středočeský kraj zajišťuje tuto službu při nemocnici v Mladé Boleslavi a prostřednictvím Centra sociálních a zdravotních služeb města Příbram. V kladenské nemocnici jsou pak podnapilým lidem k dispozici takzvaná expektační lůžka, na nichž mohou krátkou dobu pobývat.

Na provoz dětského centra při mladoboleslavské nemocnici je navržena částka 24 mil. korun. Ani v tomto případě není poskytovaná péče hrazena z prostředků veřejného pojištění. „Dětské centrum v Mladé Boleslavi je naše jediné centrum, které je součástí nemocnice, a které je tak financováno formou dotace,“ doplnil Pavel Pavlík.


© foto Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a.s.