Agregátor obsahu

Zpět Středočeský kraj podpoří paliativní péči, Hospic Dobrého Pastýře rozšíří služby i pro dospívající a mladé dospělé

Čerčanský Hospic Dobrého Pastýře získá od Středočeského kraje 1 milion korun na rozšíření spektra služeb pro dospívající (nad 16 let) a mladé dospělé (nad 18 let). Poskytnutí dotace dnes schválili krajští zastupitelé. Kromě toho souhlasili s návrhem na rozdělení částky 6,4 milionu korun ze Středočeského Humanitárního fondu v rámci tematického zadání Zdravotnictví, který je určen na podporu paliativní a hospicové péče.

Společnost TŘI, z. ú., (Hospic Dobrého Pastýře), je dlouholetým poskytovatelem zdravotních i sociálních služeb zaměřených na zlepšování kvality života pacientů v terminálním stádiu onemocnění a v této souvislosti i jejich rodin. Jedná se o jediný klasický (kamenný) lůžkový hospic na území Středočeského kraje s působností od lůžkové péče, přes ambulantní péči až po specializovanou paliativní péči poskytovanou ve vlastním sociálním prostředí. V rámci domácí hospicové péče je již poskytovatel schopen poskytnout služby i dětským pacientům. Na základě zkušeností a potřeb našeho regionu chce nyní rozšířit své služby lůžkového hospice pro dospívající od 16 let a mladé dospělé se závažným život ohrožujícím nebo život limitujícím onemocněním s nejistou prognózou. Peníze z dotace chce hospic primárně využít na mzdy ošetřovatelů a sester . „Ve věci financování hospicové péče vzniká totiž největší finanční propast v personálním zabezpečení péče, kde je z úhrady zdravotních pojišťoven na základě definice personálního zabezpečení a z ní vyplývající výše úhrady zaplacena pouze část úvazku ošetřovatelského personálu, přičemž hospicová péče je personálně velice náročná. Děkuji zastupitelstvu, že žádost o dotaci schválilo, protože služby hospice jsou v určitých fázích života naprosto výjimečnou pomocí jak pro pacienty, tak pro jejich blízké. A děkuji i čerčanskému hospici, že se rozhodlo rozšířit své služby i pro dospívající a mladé dospělé,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Nedílnou součástí služby bude i možnost umístit pacienta v rámci odlehčovacích lůžek a zajištění tzv. respitní péče, kdy charakter nebo stadium onemocnění nevyžaduje zdravotní péči poskytovanou lékařem a nabízí rodinám nebo pečujícím úlevu a možnost oddechu.

Zastupitelé schválili také rozdělení dotací ze Středočeského Humanitárního fondu. Peníze jsou určené například na podporu paliativní a hospicové péče nebo péče ošetřovatelské a paliativní poskytované ve vlastním sociálním prostředí pacienta. Celkem bylo přijato a prošlo kontrolou 18 žádostí za 6,4 milionu korun. „Každý z nás si zaslouží prožít svůj život ve všech jeho etapách důstojně a tak, jak si přejeme. Bez cizí pomoci to však vždy nejde. Podpora domácí péče a zejména péče, která pacientům pomůže strávit poslední etapu života v domácím prostředí, tak k celému systému neodmyslitelně patří. A proto jsem rád, že budeme moci z krajského rozpočtu tyto služby opět podpořit,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Žádosti o poskytnutí dotací z předmětného programu byly podávány v průběhu letošního ledna. Většina vybraných projektů se zaměřuje zejména na paliativní péči v domácím prostředí pacienta, výjimkou však není i podpora propojení „klasické“ ošetřovatelské péče s péčí paliativní tak, aby byla zajištěna kontinuita poskytované péče.