Agregátor obsahu

Zpět Ve Středočeském Fondu prevence je na příští rok rekordních 15 milionů korun

Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo celkem 15 milionů korun, které budou rozděleny v rámci středočeského Fondu prevence. O příspěvky budou moci jednotlivé subjekty žádat v rámci tematických zadání Primární prevence, Adiktologické služby a Prevence kriminality. Ve srovnání s rokem 2023 je na příští rok ve fondu o 5 milionů korun více.

Průzkumy, například z Velké Británie, říkají, že každá libra vložená do prevence ušetří 4 libry na řešení následků. To si uvědomujeme. Prevence dokáže předejít spoustě vážných problémů, proto jsme se rozhodli finance přidat a prevenci posílit. Žádat o dotaci na programy primární prevence mohou samozřejmě školy a školská zařízení, neziskové organizace, případně obce,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková.

Program je určen k podpoření preventivních aktivit a činností v rámci podaných projektů v jednotlivých tematických zadáních. Na Primární prevenci je v Programu 2024 alokováno 7 mil. korun. Účelem podpory projektů z oblasti primární prevence a programů na podporu duševního zdraví je například předcházení výskytu rizikového chování, vytváření vhodného prostředí pro duševní pohodu a zdravý rozvoj žáků nebo posilování kompetencí pedagogických pracovníků. Jednou z hlavních priorit podpory projektů je také postupné zvyšování počtu školních metodiků prevence s ukončeným tzv. specializačním studiem, které je povinným předpokladem k výkonu funkce školního metodika prevence.

Pro tematické zadání Prevence kriminality jsou alokovány 2 miliony korun na snižování kriminality, eliminace kriminálně rizikových jevů a omezování příležitostí k páchání trestné činnosti.

Pro Adiktologické služby, tedy léčbu závislostního chování je alokovaná částka 6 mil. korun. Účelem dotací je podpora rozvoje a udržitelnosti sítě adiktologických služeb na území Středočeského kraje, dále realizace a rozvoj prevence v léčebných programech pro osoby s adiktologickou poruchou. Adiktologické služby jsou služby registrované jako zdravotní či jako sociální a jsou poskytovány dle standardů certifikace Rady vlády pro politiku v oblasti závislostí. Z financí jsou podpořeny i výměny zdravotnického a harm reduction materiálu.