Agregátor obsahu

Zpět Cvičení Vlak 2023 prověřilo složky IZS

Desítky zraněných, šest mrtvých, škody za desítky milionů korun. To je bilance tragické železniční nehody, která se stala v blízkosti berounského nádraží. Na přejezd tam před rozjetý rychlík z Plzně vjel řidič s cisternou. Strojvedoucí už nedokázal srážce zabránit. Ve vlaku cestovalo 108 osob. Střih! Naštěstí nešlo o skutečnou událost, ale velké cvičení složek Integrovaného záchranného systému Vlak 2023. Zraněné si „zahráli“ studentky a studenti zdravotních škol a další dobrovolníci, krev byla nahrazena barvou a za mrtvé byly prohlášeny figuríny.  „Železniční doprava převeze ročně ve Středočeském kraji 54 miliónů cestujících. Do zaměstnání, do školy, za výlety. Proto považuji připravenost všech složek integrovaného záchranného systému na mimořádnou událost na železnici za klíčovou a oceňuji, že všichni záchranáři ve Středočeském kraji dokáží pomoci těm, kdo pomoc potřebují, a to i ve složitých podmínkách, jako je vlak zničený po srážce s nákladním autem,“ říká hejtmanka Petra Pecková. 

Hlavními cíli taktického cvičení bylo především ověřit spolupráci a koordinaci činností při třídění velkého množství raněných mezi složkami IZS, prověřit činnost štábu velitele zásahu a orgánů krizového řízení u složitých zásahů a ověřit možnosti spojení na místě mimořádné události. Pro operační střediska je to jedinečná možnost prověřit a případně doladit komunikaci a výměnu informací.

A jak to vypadalo v Berouně? Mimořádnou událost ohlásil muž, který v blízkosti přejezdu venčil psa.  Operační důstojník na základě přijatých informací vyslal předurčené síly a prostředky jednotek požární ochrany a předal informace i na operační střediska složek IZS.

První jednotka, která dojela na místo, potvrdila informaci o mimořádné události a zahájila průzkum, na jehož podkladě odhadla počet zraněných a potřebné síly a prostředky. Současně zahájila třídění zraněných metodou START a zahájila přípravy pro příjezd většího množství techniky. Další dojíždějící jednotky se postupně zapojily do záchranných a vyprošťovacích prací podle pokynů velitele. Na místo jsou povoláni členové posttraumatického týmu, pracovníci Českého červeného kříže, jednotka SDH obce předurčená na ochranu obyvatelstva, evakuační autobusy a zástupci města Beroun.

Bohužel, železniční nehody nejsou ničím neobvyklým. Jen mezi roky 2017–2022 bylo zaznamenáno 290 mimořádných událostí, při kterých došlo ke střetu vlakem s jiným dopravním prostředkem či předmětem.  Při tom zemřelo 50 osob, přičemž dalších 180 osob utrpělo zranění. Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková proto v roce 2023 nařídila provedení taktického cvičení, které svým rozsahem a typem události umožní efektivně procvičit třídění velkého počtu raněných.

Zúčastněné složky integrovaného záchranného systému a orgánů veřejné správy:

Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje

Hasičský záchranný sbor podniku Správa železnic s.o.

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje

Jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí

Policie České republiky

Městská policie města Beroun

Město Beroun

Oblastní spolek Českého červeného kříže

 

Do taktického cvičení se přímo na místě mimořádné události zapojilo:

150 zasahujících a 103 poučených figurantů,

16 rozhodčích,

50 organizátorů