Agregátor obsahu

Zpět Cyklisté dostanou ve Zdibech nový úsek cyklostezky

Úsek Vltavské cyklistické cesty mezi Zdiby a Klecany bude bezpečnější. Radní na svém dnešním zasedání schválili znění smlouvy o spolupráci na projektu s obcí Zdiby. Projekt řeší převedení chodců a cyklistů na nově vybudovanou komunikaci.

 Středočeští radní dnes poslali do další fáze projekt Vltavské cyklistické cesty v úseku mezi obcí Zdiby a městem Klecany, který umožní převedení bezmotorového provozu do na nově vybudovanou komunikaci pro pěší a cyklisty. Schválili totiž znění smlouvy mezi krajem a obcí Zdiby. Ujednání řeší společnou spolupráci na projektu a finanční a majetkové vypořádání. „Projekt řeší přeložku velmi frekventované Vltavské cyklistické cesty z ulice Nábřežní na samostatnou komunikaci. Jedná se o výstavbu návazného úseku na již existující cyklostezku z Prahy do Zdib. Cílem je zvýšení bezpečnosti cyklistů a chodců tím, že je oddělíme od silničního provozu,“ vysvětluje Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy s tím, že za kraj bude celý projekt řešit Krajská správa a údržba silnic (KSÚS). Celková délka řešeného úseku je cca 773 m. Jedná se o 2 úseky – nová samostatná cyklostezka v délce 656 m a navazující rozšíření ulice Povltavské. Cyklostezka je navržena jako obousměrná, s 2 pruhy v základní šířce 3 metry a s asfaltovým povrchem.

Předmětem smlouvy je pak závazek kraje požádat o dotaci z unijního programu IROP, zajistit financování akce a údržbu cyklostezky. „Naopak obec musí převést dotčené pozemky ve vlastnictví obce do vlastnictví kraje, předat KSÚS projektovou dokumentaci stavby veřejného osvětlení, postoupit práva a povinnosti z povolení stavby veřejného osvětlení, uhradit veškeré náklady na jeho vybudování, které nebudou pokryty podporou z IROP, zajistit jeho správu a provoz a po ukončení doby udržitelnosti ho převzít do majetku,“ informuje Petr Borecký. Znění smlouvy již schválila rada obce Zdiby.

V případě, že dotace nepřijdou, budou obec a kraj projekty realizovat samostatně a hradit si je bude každý subjekt zvlášť, resp. kraj zaplatí cyklostezku, obec pak osvětlení. Předpokládaná celková cena stavby je 12,8 mil. Kč. Práce by měly začít v prvním čtvrtletí 2025.

Úsek ze Zdib do Klecan je součástí dálkové páteřní trasy č. 7 a mezinárodní trasy EuroVelo 7 a její realizace Středočeským krajem je v souladu s platnou Koncepcí rozvoje cyklistiky ve Středočeském kraji na období 2017–2023. Projekt cyklostezky má vydané společné povolení, které nabylo právní moci v dubnu letošního roku, územní rozhodnutí pro veřejní osvětlení je platné od srpna.


© ilustrační foto