Agregátor obsahu

Zpět Další krok k výstavbě parkovacího domu v Hostivici. Kraj podepíše smlouvu o spolupráci s městem

V Hostivici vznikne nový parkovací dům P+R. Pro jeho stavbu je klíčová Modernizace trati Praha-Ruzyně–Kladno. Stavba bude zahájena souběžně se stavbou úseku Jeneč–Hostivice. Zastupitelé dnes schválili znění smlouvy o spolupráci s městem.

Cestujícím na zmodernizované trati Praha-Ruzyně – Kladno v Hostivici poslouží kapacitní parkovací dům o šesti podlažích. Na konci loňského roku byla podaná žádost o stavební povolení. Radní vzali na vědomí návrh smlouvy o spolupráci na nedávném zasedání, dnes smlouvu schválili i zastupitelé.

Naším dlouhodobým záměrem je dostat co nejvíce lidí z aut do prostředků hromadné dopravy. Této myšlence ale musíme jít naproti a nabídnout kvalitní a komfortní infrastrukturu. Parkoviště P+R, kde mohou lidé svůj vůz na celý den bezpečně a levně zaparkovat, tento cíl jednoznačně plní. Dům vyroste v těsné blízkosti železniční stanice Hostivice,“ konstatuje Petr Borecký.

Předmětem smlouvy je spolupráce města Hostivice a Středočeského kraje na celém projektu. Projektový záměr byl schválen už v listopadu 2020. Kraj, jakožto hlavní investor, se zavazuje, že zajistí zpracování předprojektové a projektové přípravy, zadání a provedení staveb, zajistí dohled nad projektovou přípravou, technický dozor, správu, provoz a údržbu, majetkoprávní vypořádání dotčených pozemků, geometrický plán pro nezbytné rozdělení pozemků atd.

Město, které znění smlouvy již odsouhlasilo na prosincovém jednání zastupitelstva, se mimo jiné zavazuje k darování pozemků, zanesení do územního plánu, a odsouhlasení připojení stavby domu na místní komunikační síť. Kraj předpokládá, že dům nabídne 480 míst k stání. Náklady na stavby by měly být zhruba 450 milionů korun.


© ilustrační foto